Potřeboval bych zpětně najít zdroj, z nějž je citace/úryvek textu.
Text dotazu
Dobrý den,
během studia literatury jsem kdysi narazil na informaci, kterou bych chtěl použít pro článek, ale k níž se mi již nedaří dohledat zpětně zdroj, z nějž pochází. Nevím podle čeho knihu s uvedeným úryvkem najít. Mělo by jít o nějakého antického autora. Je možné text nějak vyhledat v nějakém katalogu? Kdybyste mi poradil/a, kdo by mi mohl pomoci zdroj najít, budu vděčný.
Úryvek (přibližné znění): "Nějaký národ má zvyk jednou za čas chytit náhodného cizince neznalého místních zvyků, učiní jej králem, dají mu žezlo a nechají ho nad sebou po tři roky kralovat a vládnout jako boha a ve všem jej poslouchají. Po třech letech jej pak celý národ obřadně zabije a pak truchlí nad jeho smrtí."
Děkuji za případnou radu.
Odpověď
Dobrý den,
dohledat zpětně zdroj úryvku textu je obtížné,  často bohužel zcela nemožné. V současné době usnadňují vyhledávání textu přímo v dokumentech digitální knihovny. Počet knih naskenovaných v těchto knihovnách již není zcela zanedbatelný. V porovnání s celkovým počtem fyzicky dostupných knih se ovšem stále jedná pouze o zlomek dokumentů.
K největším českým digitálním knihovnám patří systémy Kramerius.
Kromě Národní knihovny ČR, která buduje digitální knihovnu Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz/ )a Kramerius 4 - výsledek digitalizace projektu Národní digitální knihovny (http://kramerius4.nkp.cz ), nabízejí své digitální knihovny i další knihovny v ČR. Jejich přehled můžete nalézt zde: http://kramerius-info.nkp.cz/digitalizace-v-cr/odkazy-na-systemy-kramerius/ . Další projekty digitalizace v ČR dále na stránkách: http://archiv.knihovny.cz/digitalni-knihovny/ceske-digitalni-knihovny.
Přehled vybraných zahraničních digitálních knihoven: http://archiv.knihovny.cz/digitalni-knihovny/zahranicni-digitalni-knihovny
Katalogy knihoven neumožňují vyhledávání přímo v textech dokumentů. Většinou zde naleznete pouze citaci dokumentu, popřípadě stručnou anotaci. Pokud jste si ovšem půjčoval dokumenty při studiu literatury v knihovně, můžete zkusit nahlédnout do historie Vašich výpůjček ve Vašem kontě čtenáře či o výpis zapůjčených dokumentů požádat v knihovně. Zpětně byste tak mohl snáze vytipovat, ve které knize daný úryvek mohl být uveden.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.09.2015 08:00
Anonym píše:
Sobota 30.04.2016 12:32
Dobrý den co je to za knihu?Omlovám se možná je to tu 2x!😉
Jak jsem šla uličkou představit se učiteli a nechat si podepsat
papír, pokradmu jsem se na něj dívala. Pak, právě když jsem
kolem něj procházela, se na své židli najednou napřímil. Znovu
se na mě zadíval, díval se mi do očí s tím nejpodivnějším výrazem ve tváři – byl nepřátelský, zuřivý. Rychle jsem se podívala stranou, šokovaná, a znovu jsem zrudla. Zakopla jsem o knihu v uličce a musela jsem se zachytit okraje stolku. Holka, která tam seděla, se zachichotala.
Všimla jsem si, že jeho oči jsou černé – jako uhel.
Pan Banner mi podepsal papír a podal mi knihu bez nějakých
nesmyslů ohledně představování. Pochopila jsem, že spolu
budeme vycházet. Samozřejmě, neměl jinou možnost než mě
poslat na to jediné volné místo uprostřed učebny. Měla jsem oči
sklopené, když jsem si šla sednout vedle něho, zmatená tím
nepřátelským pohledem, který mi věnoval.
PSK - admin píše:
Úterý 03.05.2016 13:18
Dobrý den,
přeposíláme Vám odpověď k Vašemu dotazu z archivu naší služby, http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/nazev-knihy-podle-obsahu :
"bohužel se nám nepodařilo najít knihu, který by odpovídala Vašemu popisu. Vyhledávat beletrii bez znalosti základních údajů typu název, autor nebo nakladatel, je v katalozích knihoven velmi obtížné, protože chybí obsahy knih, které by hledání a následnou identifikaci knihy umožnily. Často se tak stává, že hledáme pomocí běžných internetových vyhledávačů typu Google a doufáme, že se o dané knize již někdo zmínil např. v nějaké diskuzi, fóru či knižní databázi.
Knihu, kterou hledáte, se nám bohužel nepodařilo najít. S dotazem se můžete zkusit obrátit spíše na městskou knihovnu (pokud některou navštěvuje, tak přímo tam) - městské knihovny jsou přece jenom více zaměřené na beletrii. Případně můžete využít některou z dalších knihoven zapojených do služby Ptejte se knihovny. Jejich seznam naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny".
Můžeme Vám nabídnout službu Vyhledávání knih Google : https://books.google.cz/intl/cs/googlebooks/about.html.
Služba PSK
Anonym píše:
Středa 31.08.2022 10:13
Možná to vypadá jako nepořádek, ale ve skutečnosti je to velmi křehký ekosystém, jako deštný prales. Všechno souvisí se vším.
Kdo to napsala z Kama to je?
PSK - admin píše:
Středa 31.08.2022 14:29
Dobrý den,
dohledat zpětně zdroj úryvku textu je velmi obtížné, často bohužel zcela nemožné, i když nám vyhledávání textu přímo v dokumentech usnadňují digitální knihovny. Počet knih zdigitalizovaných dokumentů není zanedbatelný, nicméně v porovnání s celkovým počtem fyzicky dostupných knih a ostatních zdrojů se ovšem stále jedná pouze o zlomek dokumentů.
Pokusili jsme se vyhledat různé variace Vámi hledaného úryvku, jak v digitálních knihovnách či na volném internetu, ale nalezli jsme pouze následující: "Na první pohled to možná vypadá jako zarostlý, neudržovaný dvorek, prostě džungle. Ve skutečnosti je to plně soběstačný ekosystém...", viz: https://edu.ceskatelevize.c[…]kologie&backlink=u962m.
Domníváme se ale, že se o Vámi hledaný zdroj úryvku nejedná. O hledání se můžete pokoušet průběžně na volném internetu, digitálních knihovnách (https://www.ndk.cz/), popřípadě také například Google Scholar (https://scholar.google.com/) či jiné databáze, pokud víte, že se jedná o odbornější zdroj.
avelynka píše:
Neděle 30.07.2023 18:27
Není to tohle?
Stephenie Meyerová - Stmívání
https://ld.johanesville.net/meyerova-01-stmivani/11
https://www.stmivani.eu/[…]/
(vyhledávala jsem podle jména "pan Banner")
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu