potravinová krize
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě kde se dají najít názory nebo informace o tom jestli
liberalizace obchodu s potravinami je cestou z potravinové krize případně k čemu by to podle odborníků vedlo.
Odpověď
Dobrý den, omlouváme se za opožďenou odpověď. Dokumenty, které by se věnovaly liberalizaci trhu přímo ve spojení s potravinovou krizí,  jsme bohužel nenalezli. České články o potravinové krizi si můžete vyhledat např. v databázi  ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), kterou buduje NK ČR ve spolupráci s dalšími knihovnami. Oblasti zemědělství a potravinářství se věnuje Zemědělská a potravinářská knihovna (http://www.knihovna.uzpi.cz/), která buduje specializovanou Česká zemědělská a potravinářská bibliografii (http://aleph.uzpi.cz/F/?func=find-b-0&local_base=uzp02).
Údaje k potravinové krizi zveřejňují na svých stránkách i mezinárodní organizace, např.  FAO (http://www.fao.org/worldfoodsituation/wfs-home/en/) a  World Bank (http://www.worldbank.org/html/extdr/foodprices/).
Jednání WTO o liberalizaci světového obchodu včetně obchodu s zemědělskými produkty se věnuje kniha "WTO Negotiations and Agricultural Trade Liberalization"
(http://www.oup.com/us/catalog/general/subject/Agriculture/AgriculturalEconomicsRuralStudie/?view=usa&ci=9781845930509).   Další informace k jednání, tzv.  Doha Development Agenda, jsou dostupné na http://www.wto.org/english/tratop_e/dda_e/dda_e.htm.
NK ČR bohužel nemá k dispozici specializované ekonomické a zemědělské databáze. V databázích Ebsco jsme však nalezli  poměrně velké množství článků věnované liberalizaci zemědělského trhu obecně, je možné,  že téma potravinové krize je také v článcích obsaženo,  např.:
* TOKARICK, Stephen. Dispelling Some Misconceptions about Agricultural Trade Liberalization. Journal of Economic Perspectives. ISSN 0895-3309.  2008, vol. 22, issue 1 (Winter2008), p. 199-219.
* Agricultural Trade Liberalization and the Least Developed Countries. European Review of Agricultural Economics. ISSN 0165-1587. 2008,  Vol. 35 Issue 1 (Mar2008,), p103-103.
* ORDEN, David. Gainers and Losers from Agricultural Trade Liberalization. Review of Agricultural Economics. 1058-7195. 2006,  Vol. 28 Issue 3 (Fall2006), p378-380.
* WALKENHORST, Peter. Agricultural trade liberalisation and the global environment: evaluating the linkages.  International Journal of Global Environmental Issues. ISSN 1466-6650. 2006, Vol. 6 Issue 4, p301-311.
* Multilateral Agricultural Trade Liberalisation: The Contrasting Fortunes of Developing Countries in the Doha Round. World Economy. ISSN 0378-5920. 2005, Vol. 28 Issue 9 (Sep2005), p1329-1354.
Přehled knihoven, které mají přístup k databázi Ebsco, je zveřejněn na http://eifl.nkp.cz/kny.htm. Z volně dostupných zdrojů Vám pro vyhledání odborných textů můžeme doporučit např. Google Scholar (http://scholar.google.com - zadat lze např. dotaz agricultural trade liberalization). Váš dotaz můžete konzultovat i s pracovníky Zemědělské a potravinářské knihovny prostřednictvím služby Infopult
(http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp) nebo pracovníky ekonomicky zaměřených knihoven  (http://www.econlib.cz/).
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 15:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu