Potomci francouzských vojáků z bitvy u Slavkova
Text dotazu
Dobrý den,
je prosím někde zmapován osud francouzských vojáků, kteří zůstali na našem území po bitvě u Slavkova? Kolik jich zde zůstalo? Je známo něco podrobnějšího o konkrétních vojacich? Prý se zde usadila i vdova po nějakém fr. důstojníkovi? Je tato informace pravdivá?
Děkuji.
S pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
předávám Vám slíbenou informaci, kterou zpracovali pracovníci Historického kabinetu FF UK.
Po bitvě u Slavkova skutečně zůstali na našem území ranění francouzští vojáci, kteří nebyli schopní převozu, a nebo dezertéři. Řada z nich se v okolí Slavkova usadila a dodnes zde žijí rodiny s francouzskými jmény (často již počeštěnými)  jako např. Galle, Audy, Šalé, Trumpeš apod. (viz Uhlíř, Dušan: Slunce nad Slavkovem, Třebíč : Akcent, 2000, s. 427).
Po válce tzv. páté koalice pak v létě 1809 obsadila francouzská armáda Brněnský a Znojemský kraj (12. července bylo ve Znojmě podepsáno příměří) a zůstala zde až do začátku listopadu. Tehdy se začalo domácí obyvatelstvo s Francouzi více sžívat a někteří francouzští vojáci měli zájem se zde usadit. Gubernium povolilo pobyt dezertérům, pokud se chovali spolehlivě. (viz  Vaňáček, Michael: Francouzové a Morava v době Velké francouzské revoluce a koaličních válek, Brno: Musejní spolek 1965, s. 61).
V literatuře dostupné v knihovně Historického kabinetu se kolegyni bohužel nepodařilo dohledat další konkrétní informace o jednotlivých vojácích.
Doporučuje proto, podívat se na články v regionálních sbornících a časopisech jako např.:
Francouzi na Moravě v období napoleonských válek. Zdeňka Stoklásková. In: Muzeum Brněnska (2011), s. 22-33.
List z doby obsazení Jihlavy Francouzi a Bavory v roce 1805. Bohumír Smutný. In: Vlastivědný sborník Vysočiny : oddíl věd společenských / Jihlava : Muzeum Vysočiny Sv. 14, (2004), s. 119-123.
Pomoc civilnímu obyvatelstvu slavkovského bojiště roku 1805 postiženému válečnými událostmi. Martin Rája. In: Muzeum Brněnska (2011), s. 34-37.
Co nesouviselo s bitvou u Slavkova. Osudy rodu Jacquierů. Kadlec, Alois. In: Vlastivědný věstník moravský. Brno : Muzejní a vlastivědná společnost 59, č. 2, (2007,) s. 190-194.
Možná by mohly být nějaké zmínky i v knihách zabývajících se historií jednotlivých míst (např.):
PERNES, Jiří; SÁČEK, Karel; KROPÁČKOVÁ, Lubomíra. Slavkov u Brna - Austerlitz : město nejen se slavnou historií. Slavkov u Brna : BM Typo, 2007. ISBN 978-80-903707-2-2.
V případě hlubšího zájmu o problematiku doporučuje kolegyně obrátit se na Moravský zemský archiv v Brně, kde by se podle literatury měly nacházet další informace k tomuto tématu (např. Vaňáček na s. 106, v pozn. č. 13 přímo uvádí odkazy na složky týkající se žádostí francouzských dezertérů o pobyt).
Informace o vdově po francouzském důstojníkovi kolegyně nenašla, protože některé z uváděných regionálních pramenů v Historickém kabinetu nemají a kolegyně je vyhledala v dostupných bibliografiích.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.12.2016 08:00
Vladimír Lopour píše:
Pátek 14.04.2017 16:08
Dobrý den .
Můj děda se zajímal o historii našeho rodu a dostal se až ke dvěma bratrů , vojákům kteří si v okolí Slavkova našli manželky a usadili se
zde. Jeden poblíž Slavkova a druhý Lhoty u Chrudimi.
Marketa Jemelkova píše:
Sobota 28.01.2023 13:48
dobry den, muzu se zeptat na prijmeni tech bratru? sbiram prijmeni Francouzu, kteri se v 19. stoleti u nas usadili, predem dekuju za zpravu, MJ
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu