Posvátný háj u Slovanů
Text dotazu
Vše o posvátném lese ve slovanské mytologii
Odpověď
Dobrý den,
o posvátných hájích starých Slovanů existují pramenné i archeologické doklady. Jedním z písemných pramenů je zpráva kronikáře Thietmara z Merseburgu z roku 1018 o dubovém háji Lužických Srbů nazvaném Zutibure (tj.
Svatobor). Podrobnou zprávu o slovanském posvátném háji uvádí taktéž Helmold z Bosau ve své Slovanské kronice. Píše se v ní:
"...Tam jsme mezi prastarými stromy spatřili posvátné duby, zasvěcené bohu té země Provenovi, které obkličovalo nádvoří a plot, vystavěny velmi pečlivě ze dřeva, v němž byly dvě brány. Neboť kromě domácích bůžků a model, jimiž každá ves oplývala, bylo místo to svatyní celé země, a byl pro ni ustanoven žrec a slavnosti a rozličné obětní obřady. Tam se každé pondělí scházíval lid té země s knížetem a knězem za příčinou soudů. Vstup do nádvoří byl ovšem zakázán, vyjímajíc kněze a ty, kteří chtěli obětovati nebo na které doléhalo nebezpečí smrti; těmto totiž se nikterak neodpíralo útočiště..."
(TÉRA, Michal. Perun - bůh hromovládce : sonda do slovanského archaického náboženství. Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2009. s. 215.)
Posvátný háj tedy sloužil jako sakrální místo, kde byly prováděny rituální oběti, scházel se tu lid k pravidelným soudům, taktéž se jednalo o místo poskytující azyl pronásledovaným, neboť posvátná půda háje nesměla být znesvěcena krví, a to ani krví nepřítele.
Jméno blíže nespecifikovaného boha srbských Slovanů Prova bylo pravděpodobně odvozeno z "prav" = spravedlivý. Jméno tohoto záhadného boha, kterému byl Svatobor zasvěcen, bývá také někdy vykládáno jako zkomolené jméno hlavního slovanského boha Peruna, neboť duby jsou spojovány ve slovanské mytologii právě s Perunem. Dub symbolizoval hlavní hromovládcovy vlastnosti, tedy fyzickou a mužskou plodivou sílu. Pod duby se konaly důležité sezónní slavnosti agrární společnosti. Dub byl jedním z centrálních motivů slovanské kosmografie (světový strom). Dub byl také podle slovanských národů obdařen specifickou léčebnou schopností.
"Tradice o svatosti dubů se projevila i v pozdějším folkloru severozápadních Slovanů, ve kterém se udržovalo podání, že jejich předci vyhledávali krásné duby a sosny, u nichž se modlili (...)" (TÉRA, Michal. Perun - bůh hromovládce : sonda do slovanského archaického náboženství. Červený Kostelec
: Pavel Mervart, 2009. s. 216.)
"U jižních Slovanů je doloženo jen uctívání stromů bez upřesnění druhu, avšak podle etnografických pozorování se až donedávna uctíval posvátný háj např. na hoře Peren v Makedonii. (...) Přísahalo se při stromech, pramenech a kamenech. Obecně je uctívání posvátných hájů a stromů v Čechách zmíněno kronikářem Kosmou, který k roku 1092 uvádí, že ještě kníže Břetislav II.
"dal pokácet a spálit posvátné háje na mnohých místech". A Homiliář Opatovický zakazuje "ctění hor a stromů...a obětovati zvířata u stromů a pramenů.". Svatobor je v Čechách doložen jen místními jmény (u Sušice, Karlových Varů, u Ohře), tedy v jižních a západních Čechách. Polský místní název Swiety Dab dokládá uctívání dubu i v této zemi, objevují se tam též toponyma Swiaty Gaj (též v Prusku). U severních Rusů byla existence nedotknutelných posvátných hájů nazývaných Boželesje zaznamenána ještě v 19.
století - kdo by zákazy porušil, onemocněl by či dokonce zemřel."
(PROFANTOVÁ, Naďa. Encyklopedie slovanských bohů a mýtů. 2. vyd. Praha :
Libri, 2004. s. 216.)
Použitá literatura, ve které naleznete k danému tématu více informací:
* TÉRA, Michal. Perun - bůh hromovládce : sonda do slovanského archaického náboženství. Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2009. ISBN 978-80-86818-82-5.
* PROFANTOVÁ, Naďa. Encyklopedie slovanských bohů a mýtů. 2. vyd. Praha :
Libri, 2004. ISBN 80-7277-219-8.
* VÁŇA, Zdeněk. Svět slovanských bohů a démonů. 1. vyd. Praha : Panorama, 1990. ISBN 80-7038-187-6.
* PITRO, Martin. Bohové dávných Slovanů. 1. vyd. Praha : ISV, 2002. ISBN 80-85866-91-9.
* ŠINDLÁŘOVÁ, Irena. Mýty a báje starých Slovanů : božstva, svatyně, bájesloví, tradice. 1. vyd. [Olomouc] : Fontána, 2003. ISBN 80-7336-132-9.
* MÁCHAL, Jan. Bájesloví slovanské.   Ve Votobii vyd. 1.  V Olomouci :
Votobia, 1995. ISBN 80-85619-19-9.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.03.2011 13:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu