Posvátná místa muslimů
Text dotazu
Dobrý den. Ráda bych se dozvěděla něco o posvátných místech muslimů a o rozlišení sunitských a šiítských posvátných míst. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, posvátná místa muslimů najdete ve všech oblastech, kde je islámské náboženství vyznáváno. Jedná se o místa spojená s prorokem Muhammadem, světci a významnými historickými událostmi islámu. Nejposvátnějším městem islámu je Mekka. Pouť do Mekky je jedním z pěti základních pilířů islámského náboženství. Každý muslim by měl alespoň jednou za život vykonat velkou pouť do Mekky, tzv. hadždž. O tom, co obnáší tato desetidenní návštěva svatého místa ( v měsíci dú l-hidždža - posledním měsíci muslimského kalendáře (1.12. - 10.12.), si můžete přečíst např. v knize:
* KROPÁČEK, Luboš. Duchovní cesty islámu. 2.vyd. Praha : Vyšehrad, 1998, c1992. s.110-113. ISBN 80-7021-287-X (váz.), popřípadě na internetových stránkách:
* http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/307429
* http://www.muslim.cz/informace/pout.htm
* http://www.national-geographic.cz/lide-a-kultura/svata-pout-do-mekky-708/
Kromě velké pouti, která je stanovena na konkrétní datum, může zbožný muslim vykonat pouť do Mekky kdykoliv, tato malá pouť se nazývá umra.
Druhým nejposvátnějším městem islámu je Medína. Nachází se zde hrob Proroka Muhammada. Návštěva Medíny již není pro muslimy povinná, většina muslimů se ovšem snaží posvátnou Medínu za svého života navštívit. Totéž platí i o třetím posvátném městě islámu, Jeruzalému. Podle islámské tradice byl Prorok Muhammad odnesen ve snu na Chrámovou horu v Jeruzalémě andělem Gabrielem, zde se setkal s Abrahámem, Mojžíšem a Ježíšem a vystoupil na nebesa, kde hovořil s Bohem (tzv. noční cesta). Tato tři města jsou stejně posvátná pro sunnity i pro šíity.
Kromě těchto třech nejsvatějších míst navštěvují muslimové hroby světců.
Přesto, že Korán nehovoří o posvátnosti osob a světce v tomto smyslu slova neuznává, muslimové uctívají osoby obdařené mimořádnou duchovní mocí a požehnáním. Věří, že tito "svatí", arabsky walí = přítel (Boží), mohou požehnání předávat ostatním. Hroby světců jsou v některých oblastech hojně navštěvovány.
Pro šíity je uctívání imámů, nejvyšších autorit šíitské tradice islámu, kteří pocházeli z rodiny Proroka, skoro tak důležité jako pouť do Mekky.
Každý šíita by měl za svého života navštívit i město Nadžaf a Kerbalá, kde jsou pochováni Alí ibn Abí Tálib (bratranec a zeť Muhammada, první imám) a jeho syn Husajn inb Alí, třetí šíitský imám). Hlavním šíitským poutním dnem do těchto míst je desátý den měsíce muharramu, kdy si šíité připomínají tragickou smrt Husajna v roce 680. Důležitými šíitskými poutními místy jsou i hroby ostatních imámů. Nejpočetnější sekta šíitů uznává 12 hlavních imámů. Hroby 11 imámů (12 imám je tzv.skrytým imámem) se nachází na území dnešního Iráku a Íránu. Kromě již dvou zmíněných jsou tři hroby v Bagdádu, dva v Samaře, jeden v íránském městě Shiraz, jeden ve městě Tabríz a dva v Mashadu.
Tři nejposvátnější města islámu jsou důležitými poutními místy pro všechny muslimy. Šíité a sunnité ovšem uznávají rozdílné duchovní autority a světce.
Poutní místa, která v souvislosti s nimi navštěvují, jsou proto odlišná. Pro šíity má zvláštní duchovní význam navštěvování hrobů imámů.
Protože o světcích nehovoří Korán, je na některých územích sunnitského muslimského světa uctívání světců postaveno mimo zákon. Zvláště to platí pro území, kde proběhly přísné puritánské reformy hnutí wahhábíja, tedy Hidžáz (západní pobřeží Saudské Arábie, území ovládaná dynastií Sa´údovců). V Jemenu, v jižní Asii, severní Africe, zemích "úrodného půlměsíce" a Indonésii je ovšem tradice uctívání světců stále živá. Poutních posvátných míst a hrobek světců se zde nalézá celá řada, od malých staveb u cest, které se skládají jen z hrobu a mešity, až po rozlehlá mauzolea.
Použitá literatura:
* KROPÁČEK, Luboš. Duchovní cesty islámu. 2.vyd. Praha : Vyšehrad, 1998, c1992. ISBN 80-7021-287-X (váz.)
* DENNY, Frederick Mathewson. Islám a muslimská obec. 3.vyd. Praha : Prostor, 2003. ISBN 80-7260-088-5 (brož.)
* DROZDÍKOVÁ, Jarmila. Lexikón islámu. 1. vyd. Bratislava : Kalligram, 2005. ISBN 80-7149-764-9
* BAHBOUH, Charif. Encyklopedie islámu. Brandýs nad Labem : Dar Ibn Rushd, 2008. ISBN 978-80-86149-48-6 (váz.)
* ROBINSON, Francis. Svět islámu : kulturní atlas. 1.vyd. Praha : Knižní klub, 1996. ISBN 80-7176-356-X
* http://www.poutnik.cz/asie/irak/mistopis/zs_posvatna/
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu