Výroba kozího sýra
Text dotazu
Recept na výrobu kozího sýru.
Odpověď
Na požadavek ohledně receptu na výrobu kozího sýra není možná jednoduchá odpověď.
Technologický postup výroby sýra nelze nazývat receptem. Receptem se spíše označuje mnohem jednodušší postup pro kuchyňskou přípravu jídel z hotových potravin.
Farmář, který se chce zaměřit na zpracování kozího mléka na sýry potřebuje znát obecné postupy výroby sýrů, které jsou v mnohém společné pro sýry z mléka různých zvířat.
Postup výroby se zásadně liší, jedná li se o sýr čerstvý nebo zrající, a vzhledem k tomu, že existuje nesmírně široký sortiment sýrů, existuje i široké spektrum výrobních postupů. Čerstvý sýr se podobá tvarohu, zrající sýr vyžaduje použití mlékařské kultury a různě dlouhou dobu zrání ve specifických podmínkách.
Výroba sýrů se neobejde bez použití syřidla.
K získání základních informací o výrobě sýrů doporučujeme následující publikace, které lze pod uvedenou signaturou najít v Ústřední zemědělské a potravinářské Knihovně, Slezská 7, Praha 2:
Forman L.: Mlékárenská technologie 2, VŠCHT, 1996 Praha (K53659)
Forman L., Čepička, J.: Technologie pro 1. ročník SOU – Mlékárenská výroba, SNTL Praha, 1990 (K53387, LS1464/1 b)
Forman, L., Pech. Z. : Technologie pro 2. ročník SOU – Mlékárenská výroba, SNTL Praha, 1984 (K19613, K47026)
Forman, L., Strmiska, J. : Technologie pro 3. ročník SOU – Mlékárenská výroba, SNTL Praha, 1984 (K47027)
Keresteš, J. a kol.: Syrárstvo na Slovensku – história a technologie (D92054)
Kouřimská, L. a kol: Praktikum pro faremní zpracovatele mléka – Výroba sýrů, ČZU Praha, 2006 (E50077, E50865)
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků , sborník MZU Brno, 2004 (D91267)
Nemáme informace o existenci specializovaných publikací o výrobě kozích sýrů, ale nabízíme přehled existující literatury o výrobě sýrů zpracovaný podle České národní bibliografie:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/kozi-syry-vyroba
Syřidlo, mlékařské kultury apod. lze koupit:
Milcom a.s. Laktoflora
Ke Dvoru 12a
160 00 Praha 6
Otevírací doba:
PO - ČT: 700 - 1130, 1230 - 1500, PÁ: 700 - 1300
Tel. / fax: +420 235 358 607, email: expedice@milcom-as.cz
O.K. SERVIS BioPro, s.r.o., Bořetická 2668/1, 193 00 Praha 9-Horní Počernice, tel. 606454447.
Syřidla od dánské firmy Christian Hansen - Malá kozí farma – Kamínka, Chuchelna 190, 513 01 Semily. Telefon: Hanka Maturová: 608 818 952. E-mail: malakozifarma@seznam.cz.
Zajímavé by jistě byly i zkušenosti jiných farmářů vyrábějících kozí sýry – uvádíme webové adresy některých českých producentů:
Kozí sýr z Kamínky - uveden postup výroby
Kozí farma Březí – poblíž Rožmitálu p. Tř. – bez postupu výroby
Ekofarma Žalmanov – bez postupu výroby
http://kozicky.unas.cz/pg001.html
Kozí farma Licibořice u Nasavrk – bez postupu výroby
Kozí sýr Evelína – bez postupu výroby
Kozí farma Zásada u Kadaně – sýr Slade – bez postupu výroby
Měkké a polotvrdé sýry – Nový Dvůr u České Lípy (kozí farma) – bez postupu výroby
Petr Hájek, Pohorská ves, Novohradské hory - kozí sýry pro zvířata – bez postupu výroby
Na internetu lze najít i „recepty“ pro výrobu sýra doma na kuchyňské lince:
Čerstvý kozí sýr
Jak si doma vyrobit sýr
Stilton (plísňový sýr z pasterovaného kozího či kravského mléka) http://jaknato.webpark.cz/html/Stilton2.html
Gouda
Brie http://jaknato.webpark.cz/html/Brie.html
Spracovanie ovčieho mlieka a charakteristika mliečnych výrobkov http://jaknato.webpark.cz/html/Parenica.html
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.07.2008 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu