Postoje, rozhodování a řešení etických dilemat
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych poprosit o literaturu zahrnující etické dilemata sociálního pracovníka, jejich řešení, rozhodování a postoje, kdy by etická dilemata měli vstupovat do profesního a osobního života sociálního pracovníka. Cílem práce je: Zjistit, zda rozhodování sociálního pracovníka se prolíná, jak do profesního tak do osobního života terénních pracovníků na pracovišti orgánu sociálně-právní ochrany dítěte.
Předem moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k tématu lze hledat např. v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR pomocí kombinace klíčových slov. Kniha, která by pojednávala přesně a jen o dané tématice, jsme nenašli. Problematika však může být nastíněna v některých kapitolách knih, které pojednávají např. o ošetřovatelství, péči o dítě v sociálním prostředí apod.
Domníváme se, že se práce musí zákonitě prolínat do osobního života sociálního pracovníka, zvlášť když se jedná o pracoviště sociálně-právní ochrany dětí. V etice jsou základní principy: spravedlnost (nebo slušnost), neškodit, respekt k člověku a prospěšnost. Je velmi obtížné najít správnou odpověď etického dilematu. Je velmi důležité odhadnout správně osobnost pacienta (klienta) a podle toho nastavit způsob jednání.
Zdroj: VÁLKOVÁ, Libuše a kol. Praktické lékařství. Praha: Karolinum, 2007.
Morální dilema  je  situace, kdy člověk čelí alespoň dvěma různým alternativám, přičemž ani jedna z nich se nezdá být optimálním řešením daného problému. Vždy jednat tak, aby to sloužilo zájmům pacientů/klientů a jejich blahu, aby žádný čin nebo opomenutí v rámci kompetencí nemělo škodlivé důsledky, pokud jde o zájmy a bezpečí pacientů a klientů.
Pracovník je zodpovědný za své kroky a dodržování profesních závazků.
Je potom jasné, že na svoji práci myslí ještě po té, kdy mu např. skončila služba nebo se případ nějak uzavřel.
Čerpáno z: KUTNOHORSKÁ, Jana. Etika v ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2007.
I  když absolutně spolehlivá metoda přesvědčovací neexistuje, můžeme své přesvědčovací umění neustále zlepšovat. Tím, že budeme přemýšlet, zkoušet, pozorovat, analyzovat vlastní zkušenosti. Umění komunikovat s lidmi spočívá v tom, že se prosadíme, aniž bychom ostatní nepřípustně omezovali.
Zdroj: EDMüLLER, Andreas, WILHELM, Thomas. Velká kniha manipulativních technik. Praha: Grada Publishing, 2010.
Příčinou dilematických situací může být např. rozdíl mezi cílem péče pacienta a zdravotníka; rozdíl nastává, když má jiné přání pacient a jiné názory a představy o cílech léčby mají zdravotníci.
Zdroj: Vybrané kapitoly z péče o seniory. Brno: Curatio, 2008.
Z volně přístupné databáze na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC - knihy, jsme vybrali např. následující knihy, kde by něco k problematice mohlo být:
Etika v osetrovatelstvi / Jana Kutnohorska. -- Vyd. 1.. -- Praha : Grada, 2007. -- 163 s. ; 21 cm
Velka kniha manipulativnich technik / Andreas Edmuller, Thomas Wilhelm ; [preklad Iva Michnova]. -- 1. vyd.. -- Praha : Grada, 2011. -- 264 s. : il. ; 24 cm
Metody a rizeni socialni prace / Oldrich Matousek a kol.. -- Vyd. 2.. -- Praha : Portal, 2008. -- 380 s. : il. ; 24 cm
Prirucka socialniho pracovnika / editori Jana Vastatkova a Stanislava Hoferkova. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Univerzita Palackeho v Olomouci, 2008. -- 230 s. : il., formulare ; 21 cm
Socialni prace s rodinou / Lucie Smutkova. -- Vyd. 1.. -- Hradec Kralove : Gaudeamus, 2007. -- 107 s. ; 21 cm
Socialni pracovnik a pravo / Robert Vlcek. -- Ostrava : Knizni expres, [2008]. -- 159 s. ; 22 cm
Teorie a metody socialni prace / Marie Vrtiskova. -- V Tribunu EU vyd. 1.. -- Brno : Tribun EU, 2009. -- 210 s. : il. ; 29 cm
Umeni pomahat / Ivan Ulehla. -- Vyd. 3., V Sociologickem nakl. 2.. -- Praha : Sociologicke nakladatelstvi, 2005. -- 128 s. : il. ; 24 cm
Vybrane aspekty rizeni socialni prace v exkludovanych lokalitach / Miroslav Hajer, Jiri Skoda. -- Vyd. 1.. -- Usti nad Labem : Pedagogicka fakulta Univerzity J.E. Purkyne v Usti nad Labem, 2009. -- 150 s. : il. ; 21 cm
Zaklady socialnej prace / Zlata Ondrusova a kol.. -- 1. vyd.. -- Brno : MSD, 2009. -- 139 s. ; 21 cm
Zdravotnicky a socialni pracovnik v praxi / koletiv autoru. -- Praha : Institut postgradualniho vzdelavani ve zdravotnictvi, 2007. -- 79 s. : il., mapy ; 21 cm
Zdravotnictvi a socialni prace / kolektiv autoru. -- Praha : Institut postgradualniho vzdelavani ve zdravotnictvi, 2007. -- 79 s. ; 21 cm
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.01.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu