Postoj Británie k převzetí moci komunistů ve východním bloku v únoru 1948.
Text dotazu
Dobrý den,
píši historický román a mám trochu složitější dotaz. Potřebovala bych zjistit, jak Británie vnímala vpád komunistů ve východním bloku v únoru 1948. Zda se tam o tom hovořilo.
Píši o jednom českém houslistovi, který studoval v Británii hudbu, a mám kapitolu, kde si telefonoval se svou rodinou a právě od svého otce se dozvěděl, co se děje v Československu, že do země vpadli komunisté a staví se železná opona. Ale bylo mi řečeno, že hlavní hrdina se o situaci již musel dozvědět dávno, z rozhlasu, z novin, že určitě o ni se hovořilo i ve škole. A ne od otce.
Zda také existují i rozhovory s lidmi, kteří tam nedobrovolně zůstali v Británii.
Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
o převratu v Československu se mluvilo již mezi 25.-26. únorem v londýnském parlamentu, kde nad situací vyjádřil lítost britský ministr zahraničí Ernest Bevin. Následně mluvčí britského Foreign Office na tiskové konferenci 26. února odsoudil události v Praze a upozornil na nedemokratičnost vlády, v níž převažují komunisté. Na tiskové konferenci byli přítomni novináři, a proto se informace zajisté dostaly do rozličných britských novin. Doporučujeme Vám pročíst si následující publikaci, která se k tématu vyjadřuje nejlépe.
PROKŠ, Petr. Československo a západ 1945-1948: vztahy Československa se Spojenými státy, Velkou Británií a Francií v letech 1945-1948. Praha: ISV, 2001, s. 230-231. ISBN 80-85866-81-1.
Všeobecně pak Velká Británie, Francie a USA odsuzovaly politický převrat v Československu. To potvrzuje jak výše zmíněná publikace, tak i například článek v americkém časopise Current History. Celkově na tuto situaci reagoval i vznik Bruselského paktu (předchůdce NATO) o spolupráci a kolektivní obraně mezi Belgií, Francií, Lucemburskem, Nizozemskem a Británií (podrobnější informace v odkazu níže). Mimo to se do Londýna uchýlili i bývalí poslanci/ politické strany, aby zde dále vykonávali svou funkci (exilová vláda), a například v květnu téhož roku na dvoudenním zasedání odpovídali novinářům na otázky týkající se příčin převratu a jejich představy o uspořádání zahraniční akce a jejich dalších krocích. Informace se tedy v této zemi šířily hodně a po dlouhou dobu.
Three-Power Joint Protest on Communist Coup in Czechoslovakia. (1948). Current History14(80), 235–235. Dostupné z: http://www.jstor.org/stable/45307336.
Bruselský pakt. Online. In: Wikipedie. Stránka byla naposledy editována 19. 9. 2023. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bruselsk%C3%BD_pakt&oldid=23192125 [cit. 30. 09. 2024].
Velká Británie tedy převrat z velké části odsuzovala. Kdo však se situací plně sympatizoval a podporoval ji, byly noviny Daily Worker (dnes Morning Star), které založila komunistická strana Velké Británie (CPGB). Keith LaybournMarxism in Britain: Dissent, Decline and Re-emergence 1945-c.2000, Abingdon: Routledge, 2006, p.43. Online. Dostupné z: https://books.google.cz/books?id=X4_q46RCeJQC&pg=PA43&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false. [cit. 30.9.2024].
Nedokážeme bohužel říci, jak přesně vypadaly články v novinách, protože nemáme přístup do archivu k tisku z Velké Británie, ale můžete pro zajímavost kontaktovat The British Newspaper Archive anebo se na následující stránce registrovat a tím získat přístup k dobovému tisku viz: https://www.britishnewspaperarchive.co.uk/.
Doprovodná literatura:
SNÍTIL, Zdeněk. Vítězný Únor a jeho mezinárodní význam. Praha: Horizont, 1987.
KAPLAN, Karel. Pět kapitol o únoru. Brno: Doplněk, 1997. ISBN 80-85765-73-X.
Nekola, Martin. České politické strany v poúnorovém exilu. Vydání první. Praha: NLN, 2021. 236 stran. ISBN 978-80-7422-808-7.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.09.2024 16:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu