Poslední zničený tank německé armády při ústupu z Prahy v roce 1945 okolí Zbraslavi.
Text dotazu
Dobrý den, kdysi jsem od dědy slyšel historku o tom, jak Němci při ústupu z Prahy, někde na Zbraslavsku přišli o jeden z posledních tanků. Měl tam tehdy padnout jeden vzdálený příbuzný. Rád bych to místo našel. Dá se dohledat v jakých místech přišli Němci o tanky? Děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
v jakých místech Němci přišli o tanky se do jisté míry dohledat dá. Touto problematikou se zabýval Mgr. Tomáš Jakl v článku:
JAKL, Tomáš. Úklid bojiště. Hobby Historie. 2014, 2014(25), 24-37.
Právě toto číslo ale bohužel v naší knihovně chybí, takže Vás v tomto ohledu budeme muset nasměrovat do nějaké jiné knihovny.
Kolega Tomáš Jakl se obecně specializuje na konec druhé světové války v českých zemích i na problematiku obrněných jednotek, proto doporučujeme jeho širší bibliografii, viz:
https://www.vhu.cz/mgr-tomas-jakl/
a
http://www.tanks.webz.cz/Bibliografie.htm
dva snímky zničené německé techniky u Zbraslavi také publikoval v článku:
JAKL, Tomáš. Obrněné vlaky v Pražském povstání: 1. díl. Historie a vojenství. 2021, LXX(2), 86-103. ISSN 0018-2583.
Snímek na s. 97
Boje v posledních dnech války v prostoru Zbraslavi rozebírá ve své knize také Pavel Kmoch:
KMOCH, Pavel. Konec pánů Benešovska : SS-Stadt Böhmen, Ortsgruppe der NSDAP Beneschau, Wallenstein a ti druzí. Vydání první. Praha : Academia, 2021. 446 stran. ISBN 978-80-200-3212-6
Snad Vám tyto informace pomohou.
Znáte-li jméno onoho padlého vzdáleného příbuzného, napište nám jej buď na e-mail knihovna@vhu.cz nebo museum@army.cz, pro lokalizaci místa by to mohlo výrazně pomoci. Také máte-li k vyprávěné historce další informace, neváhejte nás kontaktovat.
Použité zdroje
konzultace s Tomášem Jaklem
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
15.09.2023 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu