poslední leč
Text dotazu
Co je to poslední leč?
Odpověď
Dobrý den, dle Slovníku české frazeologie a idiomatiky je "poslední leč" myslivecká zábava s hostinou po skončení honu, zvl. posledního v sezóně. V cizích jazycích je ekvivalentem pro "poslední leč": huntball (angličtina), letzter Jagdtrieb; Jägerschmaus (němčina), jeu e chasseurs (francouzština).
Samotné slovo leč, léč je užíváno pro zařízení na chytání zvěře (past, nástrahu), část honitby určené pro uzavření honu či pro lest a úskok obecně.
Zdroj:
Slovník české frazeologie a idiomatiky : vysokošk. příručka pro stud. filozof. fakult / Sv. 2, Výrazy neslovesné : Zprac. Vlasta Červená... [aj.] . 1. vyd. Praha : Academia, 1988
Příruční slovník jazyka českého. 2 díl. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1937-1938.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 17:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu