poslání cigaret
Text dotazu
Dobrý den, kolik mohu poslat cigaret poštou z ČR do Anglie?
Odpověď
Dobrý den,
při hledání odpovědi na Váš dotaz jsme naráželi v zásadě na dva typy výsledků.
// Prvním typem bylo, že zasílání cigaret a alkoholu do Velké Británie prostřednictvím pošty podléhá velmi přísnému omezení.
Například v článku na webových stránkách Českého rozhlasu jsme narazili na následující:
„Kvůli rozdílným daňovým předpisům platí ve Velké Británii prakticky nulová tolerance. Britská královská pošta navíc zavedla od 14. ledna (2013) přísnější kontroly balíčků mířících do zahraničí nebo naopak přicházejících z ciziny.“.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/v-cizine-obcas-plati-prisna-pravidla-pro-dorucovani-posty-ne-vzdy-proto-balik-dorazi--1242147
Také zásilkové společnosti, zajišťující přepravu balíčku z ČR do Velké Británie uvádí přímo na svých stránkách, že vývoz alkoholu i cigaret je zakázán, a může být pokutován.
http://www.dolphi-transport.com/faq.php?&lang=cz
https://www.delibarry.com/cz/kam-dorucujeme/balik-do-anglie
http://www.balikdozahranici.cz/informace/zakazane-zbozi-pro-vyvoz-z-cr
// Když jsme však pravidla vývozu podrobili bližšímu zkoumání, narazili jsme na jiný výsledek.
Na internetových stránkách Britské vlády i na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR se dočteme, že povolené množství cigaret, které do UK může jedinec z ČR přepravit, je momentálně 800ks cigaret.
https://www.gov.uk/duty-free-goods/arrivals-from-eu-countries
http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/velka_britanie/cestovani/duty.html
Také pokud se podíváme na internetové stránky Britské královské pošty, na seznamu zakázaného zboží cigarety ani tabák nenajdeme.
https://personal.help.royalmail.com/app/answers/detail/a_id/123
Jelikož jsme si stále nebyli jisti, zda tatáž pravidla jako pro převoz platí i pro poštovní zásilky, v rámci hledání odpovědi na Váš dotaz jsme kontaktovali Poradenské a informační centrum Celní správy.
To nás ubezpečilo, že zasílání cigaret poštou z ČR do VB možné je, přičemž pro ně platí stejná pravidla jako u převozu - tedy 800ks/právnická osoba/nepodnikatel.
Celní správa České republiky se řídí zákony České republiky a nařízením EU.
Přejeme hezký den.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.05.2016 08:00
Radovan G píše:
Neděle 18.09.2016 10:44
Dobry den .. chcem sa spytat , či možem a ak áno, tak kolko cigariet mi možu poslat zo slovenska do Norska ??? dakujem a prosim o odpoved do mailu
R.
PSK - admin píše:
Úterý 20.09.2016 16:42
Dobrý den,
pro přesnou odpověď by bylo zcela jistě lepší obrátit se přímo na příslušné instituce - Slovenskou poštu (http://www.posta.sk/) a Norskou poštu (http://www.posten.no/en/).
Alkoholické a tabákové výrobky patří mezi zboží, na něž se vztahuje výjimka - je nutné vždy platit daň, viz http://www.posten.no/en/products-and-services/customs -> http://www.posten.no/[…]/customs#about-the-product.
Na stránkách Norské pošty jsme bohužel už nenašli údaj o množství cigaret, které lze poslat.
Jasně je však daný počet, který lze převézt do Norska, ale přiznáme se, že si nejsme jisti, zda to platí i pro poštovní služby.
Každopádně na adrese http://www.toll.no/en/goods/alcohol-and-tobacco/quotas/ je jasně daný limit: "Cigarettes or other types of tobacco (e.g. snuff) - 200 cigarettes or 250 grams of other tobacco products; Cigarette paper - 200 sheets".
Další odkazy:
* http://norge.cz/jak-do-norska/celni-predpisy
* http://www.upu.int/en.html, http://www.upu.int/en/activities/parcels/about-parcels.html - stránky Universal Postal Union
Raději však doporučujeme kontaktovat výše uvedené úřady.
Thorax píše:
Úterý 22.11.2016 11:08
https://www.gov.uk/governme[…]ved-from-other-eu-countries
clanek 4.5
If you receive goods that are for your own personal use, for example, a gift from another person, or you have posted them to yourself from another EU member state, there will be a liability to Excise Duty but not import VAT. The UK Excise Duty must again be secured before the goods are sent, using the ‘distance selling’ procedure.
Nicmene pořád v první části se říká "there will be a liability to Excise Duty but not import VAT" ale pořád to neříká, zda-li to je kdekoliv to bylo pořízeno nebo britská..
Piotr píše:
Úterý 27.02.2018 16:59
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat jestli je možné za posrednictvim české pošty poslat balík s cigaretami . Ptám se protože jsem se všiml ze ve vašich komentáři je řečeno ze ano ale to bylo před brexitem. Moc děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 28.02.2018 09:10
Dobrý den,
přeposíláme Vám odkaz na Celní a devizové předpisy, aktuální
https://www.mzv.cz/[…]/duty.html
,,Celní úředník zjišťuje, zda se nejedná o obchodní dovoz zejména v případech, kdy je dováženo více než: 800 kusů cigaret, 200 doutníků, 400 doutníčků, 1 kg tabáku, 110 litrů piva, 90 litrů vína, 10 litrů lihovin, 20 litrů meziproduktů (více informací naleznete zde: http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingeu.htm).
Zde posíláme v odkazu aktuální limity na vybrané druhy zboží včetně alkoholu, cigaret https://www.gov.uk/[…]/arrivals-from-eu-countries
Limity nejsou stanoveny, ale pokud překročíte množství 800 cigaret, pravděpodobně budete podroben prohlídce a výslechu.
Jasmi píše:
Pondělí 06.04.2020 22:17
Dobrý den, jak je to prosím s přepravou alkoholu? Jak píšete, přepravci z balikdozahranici uvádějí zákaz přepravy alkoholu z čr do uk, jedná se mi pouze o jednu láhev vína.
Děkuji za radu.
PSK - admin píše:
Středa 08.04.2020 09:13
Dobrý den,
pokud byste rád poslal zásilku do Velké Británie, je pravda, že přepravní společnosti v mnoha případech alkohol nepřepravují, viz například následující stránky:
* https://www.parcelabc.com/[…]/c58
* https://www.preprava-baliku.cz/[…]/
* https://www.velka-britanie.co.uk/[…]/
Nicméně na stránkách České pošty týkajících se nedovoleného obsahu zásilek (https://www.ceskaposta.cz/[…]/nedovoleny-obsah-zasilek) je uvedeno, že za splnění zvláštních podmínek je možné přepravovat tekutiny, a to v tom případě, že nemohou vytéci z obalu poštovní zásilky nebo tímto obalem prosáknout.
Můžete se u České pošty konkrétněji informovat na zákaznické lince 800 104 410 nebo e-mailové adrese: mailto:info@cpost.cz.
Britská pošta Royal Mail povoluje zasílat alkoholické nápoje a tekutiny obsahující méně než 24% alkoholu (např. pivo, víno, šampaňské) vnitrostátně i mezinárodně za následujících podmínek:
• Objem by neměl přesáhnout 1 litr na položku
• V balíku nesmí být více jak 2 položky
• Zásilka musí být zabalena do polyethylenu a utěsněna lepicí páskou
• Zásilka musí být obalena savým materiálem jako např. novinami a materiálem dostatečně tlumícím náraz, aby se zabránilo rozbití předmětu zásilky
• Zásilku je třeba označit jako „FRAGILE“
• Adresa odesílatele i adresáta musím být na balíku jasně vyznačena
• Je doporučováno balík zabalit do vhodného vnějšího obalu
Tyto informace naleznete na webových stránkách: https://www.royalmail.com/s[…]30_updated%20April%2019.pdf nebo https://personal.help.royalmail.com/[…]/96.
Kateřina píše:
Středa 05.05.2021 16:52
z ČR mi byl poslán balík do Francie od mého rodinného příslušníkajako dárek. obsahoval 400 ks cigaret a další drobné dárky. v Německu byl balík zastávám cigarety vyjmuty a zbytek balíku poslán. cigarety Němci zabavil à spálili jak poslali v dopise. vyjádření naše znělo že to byl dárek. pí měsíci přišla pokuta 67 euro zaplatit jinak půjde odesílatel k soudu. nerozumím proč Německo chce zaplatit DPH když cigarety byly legálně i z fakturou koupený v ČR a hlavně mirily do jiné země(Francie), než je Německo. můžete mi poradit co s tím. zboží zničeno a ještě pokuta a soud?? co to je to má být eu ?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 06.05.2021 14:19
Dobrý den,
jestliže cestujete z jedné země Evropské unie do jiné, můžete si s sebou vzít tabákové a alkoholové výrobky určené k osobní spotřebě, tedy ne k dalšímu prodeji. Konkrétně do Francie lze pro osobní spotřebu z jiné země EU dovézt 800 cigaret.
Zdroj a více informací o možnostech dovozu do Francie osvobozeného od celních poplatků: https://www.mzv.cz/[…]/duty.html
https://europa.eu/[…]/index_cs.htm
Balíčky, které jsou rozesílány po Evropské unii, jsou automaticky osvobozeny od placení cla a DPH, avšak pro tabákové a alkoholové výrobky mohou v tomto případě platit odlišné podmínky. Pro získání konkrétních informací bychom Vám doporučili obrátit se s dotazem na Celní správu ČR, Českou poštu nebo zjistit podmínky přepravy těchto výrobků u zvoleného přepravce.
Kontakty na doporučené instituce uvádíme zde:
https://www.ceskaposta.cz/[…]/call-centrum
https://www.celnisprava.cz/[…]etenci-celni-spravy-cr.aspx
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu