Porotní síň pražského soudu
Text dotazu
Dobrý den,
dochovala se někde na fotografiích původní podoba tehdy porotní síně Zemského soudu, nyní jednací síně č. 101 Městského soudu v Praze?
A jakým způsobem se řešily porady senátu a poroty?
Odpověď
Dobrý den,
pokusili jsme se vyhledat fotografii v digitalizovaných dokumentech (v současné době ovšem prozatím ještě nemáme nástroj, který by nám vyhledávání obrázků v digitální knihovně usnadňoval). Fotografii, která by jednoznačně zachycovala porotní síň Zemského soudu v Praze jsme v publikacích bohužel nenalezli.  Níže jsou uvedeny některé fotografie, které zachycují pohled do soudní síně (není však zřejmé, že se jedná o soudní síň ve Spálené ulici). V dokumentech jsme nalezli též několik fotografií jiných interiérů a exteriérů Zemského trestního soudu.
Encyklopedie československé mládeže: pro školu a dům. Praha: Přítel knihy, 1934. sv. 6, s. 577. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dfe0bdd0-398c-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f (pohled do porotní síně při hlavním přelíčení)
Encyklopedie československé mládeže: pro školu a dům. Praha: Přítel knihy, 1934. sv. 6, s. 578. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e02ce200-398c-11e4-8c14-5ef3fc9bb22f (trestní řízení před porotou ; senátní síň)
HRUBEŠ, Josef a Pavel AUGUSTA. Novoměstská radnice: Karlovo náměstí. Praha: Milpo media, 2000, s. 57. ISBN 80-86098-14-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f150f730-29c9-11e7-a77b-001018b5eb5c
Illustrovaný svět: velké vydání Besed lidu. Praha: J. Otto, 1903(36), s. 847. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:cae66000-da81-11e5-a3ff-001018b5eb5c  (otevření, nová budova (zvenku)
Český svět: illustrovaný čtrnáctidenník. Praha: Karel Hipman, 26.02.1906, 2(8), s. [183]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:ad47a360-bca0-11e4-ba2b-5ef3fc9bb22f   (kaple v budově)
BAŤKOVÁ, Růžena a Ústav dějin umění (Akademie věd ČR). Umělecké památky Prahy: Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady (Praha 1). Praha: Academia, 1998, s. 192. ISBN 80-200-0627-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:93f63760-a58f-11e3-b74a-5ef3fc9ae867https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9438e5b0-a58f-11e3-b74a-5ef3fc9ae867
Starý porotní sál v Novoměstské radnici: Letem světem: obrázkový týdeník. Praha: A. Neubert, 17.03.1927, 1(21), s. 20. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1e2b4640-1533-11eb-aeed-5ef3fc9bb22f
V případě zájmu Vám doporučujeme obrátit se ještě na Archiv hlavního města Prahy: http://www.ahmp.cz/index.html
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2024 20:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu