Porcelánka Thun 1794 a. s.
Text dotazu
Historie, vývoj a současnost porcelánky Thun
Odpověď
Dobrý den,
"počátky výroby porcelánu v Klášterci spadají do let 1793 až 1794. V té době se vrchní ředitel thunovského panství J.M. Weber pokoušel o výrobu  porcelánu z hlíny, náhodně objevené v blízkosti Černic. Po neúspěšném výpalu v peci v zámecké zahradě vybudoval Weber za podpory hraběte Thuna továrnu "Gräflich Thun'sche Porzellanfabrik". Z této doby pochází nejstarší známá ukázka české porcelánové tvorby - šálek s talířkem a nápisem Vivat Böhmen..."
Čerpáno z: CHLÁDEK, Jiří. Klasika porcelánu Čína a Evropa. Praha: Mirror Promotion, 2007.
V této knize je uvedena i použitá literatura, ze které byste mohla dále čerpat. Je škoda, že je v současné době uzavřeno Uměleckoprůmyslové muzeum (rekonstrukce); možná, že byste v jejich fondech našla ještě další informace.
"Podle úředního popisu Klášterce z roku 1786 zde byla nankinská textilní manufaktura, výrobna ocelového zboží, punčochárna a podnik na zpracování sazí...Na podzim roku 1794 zahájila výrobu Weberova porcelánka, která později přešla do vlastnictví Thunů a  byla dlouhou dobu jediným významným průmyslovým podnikem ve městě... Jana Mikoláše Webera si hrabě Thun přivedl z Alsaska. Roku 1788 předal hrabě Thun správu panství své manželce a Weber byl bez udání důvodu z thunovských služeb propuštěn a penzionován. Možná jenom této okolnosti vděčíme za to, že v Klášterci vznikla třetí nejstarší (a druhá doposud pracující) výrobna porcelánu v českých zemích. K výrobě porcelánu Webera přivedlo např. i to, že se dozvěděl o pokusech lazebníka a alchymisty Konrada Golla, který se ve 30.letech 18.století snažil vyrobit keramiku. Následné setkání s J.N.Fetzerem, který pracoval v porcelánce v Javoří, mělo za následek, že v zimních měsících 1793-94 v prostorách sally terreny probíhala pokusná pálení za značné podpory hraběte Thuna...
Čerpáno z: VACHATA, Zdeněk. Klášterec nad Ohří. Přehled dějin města a okolí. Klášterec nad Ohří: Městský úřad, 1997. s. 128-136. Zde je podrobně vývoj porcelánky popsán.
Další zdroje:
"Třetí českou porcelánkou založenou ještě v 18.století byla továrna v Klášterci. S podporou majitele panství hraběte Františka Josefa Thuna založil kláštereckou manufakturu Johann Nicolaus Weber. Weber si povolal na pomoc arkánistu Johanna Gottlieba Sonntaga...a 15. září 1794 byla zapálena první pec..."
Čerpáno z: DIVIŠ, Jan. Evropský porcelán. Praha: Artia, 1985.
JIŘÍK, F.X. Porculán. Praha: J. Štenc, 1925.
http://www.valentinum.cz/files/ocenovani_starozitneho_porcelanu_3.pdf
https://cs.wikipedia.org/wiki/Porcel%C3%A1n
V letech 1793 - 1794 byly v kruhové peci na panství Františka Josefa hraběte Thuna v Klášterci nad Ohří uskutečněny první pokusné výpaly porcelánu – od té doby se dostává do povědomí značka Thun. Centrem porcelánové výroby se staly Západní Čechy, kde sídlí v současnosti největší výrobce porcelánu v zemi – společnost Thun 1794 a.s..
Společnost Thun 1794 a.s. má ve svém výrobním programu ucelené tvary užitkového či  hotelového porcelánu, speciální varný program, porcelán pro děti a v neposlední řadě hlavně zakázkové zboží pro velké mezinárodní řetězce. Jedná se o specifický druh tzv. tvrdého porcelánu s vypalovací teplotou 1405 °C. Vysoká kvalita a osobitý design, vycházející z více jak 200leté tradice výroby porcelánu v Čechách, zaručuje vysoký uživatelský standard pro zákazníky. Sídlem společnosti je město Nová Role u Karlových Varů, které je nazýváno městem porcelánu.
Společnost je členěna do 3 provozoven – Nová Role, Klášterec, Concordia Lesov. Thun 1794 a.s. disponuje vlastní výrobou obtisků a designérským zázemím, takže je schopna dodávat dekory zákazníkům dle jejich přání a představ.
Thun 1794 a.s. v rámci své marketingové strategie oslovuje svými výrobky široký okruh zákazníků. Obchodní činnost je realizována prostřednictvím obchodní společnosti Thun Trade se sídlem v Praze. Výrobky jsou dodávány do více jak 50 zemí  světa...
Veškeré informace o společnosti Thun 1794 a.s. lze nalézt na www.thun.cz
http://www.karlovy-vary.cz/cz/aktuality/spolecnost-thun-1794-nejvetsi-cesky-vyrobce-porcelanu-408
Na konci 18. století se  uskutečnilo několik pokusů o výpal porcelánu, protože se vědělo, že půda na tomto území obsahuje kvalitní kaolín. Ten byl objeven i na kláštereckém panství – v okolí Černic. Druhý pokus se konal 15. září 1794 a bohužel se také moc nezdařil. Nicméně z tohoto výpalu  pochází nejstarší dochovaný zkušební kus porcelánu, a to koflík s nápisem Vivat Böhmen, který je v současnosti umístěný v expozici kláštereckého zámku.
Zlom přišel v roce 1797. Porcelánku si pronajal Christian Nonne, obratný podnikatel, který měl v nájmu i jiné evropské porcelánky. Do té klášterecké sebou přivedl své pracovníky, účetního Rösche či točíře a malíře modrého dekoru Schlotta. Tím získala klášterecká porcelánka odborné vedení.
V roce 1803 Nonnemu vypršela nájemní smlouva a novým majitelem provozu se také mezitím stal Jan Josef Thun, protože J. M Weber v roce 1801 zemřel. Jan Josef Thun změnil původní název porcelánky – pojmenoval ji Knížecí Thunská továrna a změnila se také značka porcelánu, z původního písmene K s parohy se změnila na písmena TK. Nad tuto značku pak ještě v roce 1895 přibyla korunka...
V roce 1848 se stal ředitelem továrny Karel Venier, jedna z nejvýznamnějších osobností v dějinách porcelánky. Jeho působení znamenalo pro klášterecký porcelán dobu největšího rozkvětu. Karel Venier začal v porcelánce s velkou reorganizací, která byla plně dokončena v roce 1855. Venier velice dobře věděl, že pokud chce proniknout i na zahraniční trhy, bude potřeba prezentovat porcelán především na mezinárodních výstavách.  Poslal proto na Všeobecnou průmyslovou výstavu v Mnichově v roce 1854 ukázky kláštereckého porcelánu, mezi nimi velké množství kávových, čajových a čokoládových souprav, vázy, talíře na ovoce, mísy aj. a na této výstavě záhy získal zlatou medaili za velkou, technicky velice náročnou čtyřlaločnou mísu...
Na začátku 20. století zůstává porcelánka i nadále majetkem rodiny Thunů, ředitelem se stal Karl Merker a poté Josef Teuchner. Po roce 1918 byla značka TK doplněna o nápisy „Thun“ a „Czechoslovakia“. Ocitá se ale také v problémech, které způsobila 1. světová válka, v 30.letech hospodářská krize a v roce 1944 ještě navíc vypukl v porcelánce velký požár. V říjnu 1945 byla klášterecká porcelánka dekretem prezidenta republiky znárodněna a byl vytvořen Národní podnik Thunská továrna na porcelán se sídlem v Karlových Varech.
V roce 1958 mizí z názvu klášterecké porcelánky jméno knížecího rodu Thunů a závod se od tohoto roku jmenuje Karlovarský porcelán.
Historie původní klášterecké porcelánky končí v roce 1968, kdy bylo rozhodnuto o výstavbě nových, moderních budov.
Několik budov již nefungující porcelánky bylo zbouráno v sedmdesátých letech, kdy byla napříč bývalým areálem protažena hlavní silnice. Původní kruhová pec z roku 1794, která nebyla ve 20. století řadu let udržována, se rozpadla a následně byla v roce 1976 stržena. Pozůstatky pece jsou na místě patrné ale dodnes. Budovy původní thunské porcelánky pak byly kompletně zbourány v roce 2002 – tím se uzavřely dějiny jedné z nejvýznamnějších a nejslavnějších českých porcelánek.
Čerpáno z: Historie a současnost podnikání na Chomutovsku, Kadaňsku a Vejprtsku, s.98 - 99, Žehušice 2003.
http://www.klasterec.cz/mesto/informace-o-meste-1/historie-mesta/vyroba-porcelanu/historie/
http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=1437321
http://www.mugs.cz/clanky/historie-porcelanu.html
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2015 17:07
JULO FEHÉR píše:
Úterý 11.09.2018 10:29
Dobrý deň , som milovníkom a zberateľom starého českého porcelánu , medzi inými aj značky THUN. Kupujem aj torzá servisov , hlavne aby to bolo staré . Nedávno som na blšáku získal krásny omáčkovník s erbom THUN na boku . Omáčkovník však nemá žiadnu značku /ochrannú známku na spodku.
Pani Alena Braunová píše vo svojej knihe o cisárkom servise z roku 1851 - Poslal by som Vám fotky , ale neviem , ako to pripojiť k chatu. Neboli by ste takí láskaví a poslali mi emalovú adresu , na ktorú by som mohol poslať fotky a prípadne s Vami komunikovať ? zaujímalo nby ma , či omáčkovník má spojitosť so spomínaným cisárským servisom. Vďaka za akúkoľvek odpoveď .
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 11:45
Dobrý den,
dovolili bychom si Vám doporučit, abyste se se svým dotazem obrátil na Muzeum porcelánu ( https://www.upm.cz/zamek-klasterec-nad-ohri/) nebo renomovaného starožitníka. Nejsme kompetentní Vám ověřit původ Vašeho porcelánu.
Kotous Stanislav píše:
Úterý 01.06.2021 09:42
Zdravím-nelze se dovolat na 471121111,a tak jen takto dotaz-prý existuje u vá možnost v nějakém snad klubu seniorrů,navšívit vaši porcelánku a moou si snad i něco sami ozdobilt a pod.,prosím sdělte mi na mail podrobněji,chtěl bych tam vzít naše seniory z Kadaně-děkuji
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 11:19
Dobrý den, porcelánka Thun nabízí exkurze ve svém výrobním závodu Nová Role, kde je možné si i ozdobit vlastní hrníček. Více informací naleznete zde: https://www.thun.cz/cz/info/96-exkurze-nova-role.html. Kontaktní informace: fabriktour@thun.cz;
tel.: 00420 776 20 50 25 (po dohodě lze exkurzi sjednat i na sobotu), Tovární 242, 362 25 Nová Role;
Více informací naleznete na www.fabriktour.cz
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu