Popsání norka amerického mysliveckou mluvou
Text dotazu
Jak se nazývají jednotlivé části těla norka amerického mysliveckou mluvou?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo dohledat nikde popis částí těla přímo norka amerického v myslivecké mluvě. Podařilo se nám vyhledat jen popis těla vydry, která ovšem patří též do čeledi  lasicovitých šelem jako norek. Proto se domníváme, že by mohl alespoň částečně odpovídat názvům těla norka. Alespoň ty názvy částí, které jsou stejné téměř u všech zvířat.
U šelem jsou to např. tyto:
Hlava zvěře = nemá zvláštní myslivecký název; někdy slýchané slovo "palice" se nedoporučuje, hodí se spíše jen pro divočáka (černou zvěř). Totéž platí o krku.
Oči = světla
Uši = slechy
Ústa = morda/mordička (u menších šelem)
Nos = čenich
Trup = tvoří hruď, plec s lopatkami a hřbet Končetiny = běhy (ty se skládají z tlapek a drápků Kůže = kožich, kožíšek Krev = barva Maso ulovené zvěře = zvěřina
Podrobnější popis i s obrázky najdete buď na těchto níže uvedených odkazech či v níže vypsaných knihách:
* http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3572
* http://www.ms-smilovice-reka.ic.cz/index.php?id_page=article_toulky
http://zalesacisedivlci.blog.cz/1005/myslivecka-mluva-popis-zvere-aj
* http://www.cmmj.cz/Myslivost/Norek-americky---Mink---Krkavec-velky.aspx
* ŠIMAN, Karel. Česká mluva myslivecká : Příručka mysliveckého názvosloví a úvod do nauky o myslivnosti. 1. vyd. Praha : Tiskové podniky Zář, 1946.
* ANDĚRA, Miloš; ČERVENÝ, Jaroslav. Velcí savci v České republice rozšíření, historie a ochrana. 2. Šelmy. Praha : Národní muzeum, 2009. ISBN 978-80-7036-259-4.
* MIDLOCH, Adolf. Mluva myslivecká. Praha : Česká lesnická jednota, 1919.
* KOVAŘÍK, Jaromír, RAKUŠAN, Ctirad. Myslivecká mluva. 1. vyd. Praha : Českomoravská myslivecká jednota, 1995.
* RAKUŠAN, Ctirad. Myslivecká mluva : Texty, slovník. 1. vyd. Praha : Druckvo, 2007. ISBN 978-80-254-0375-4.
Případně se také můžete zkusit obrátit na Asociaci profesionálních myslivců České republiky http://www.profimysl.cz/um-skolstvi-a-vzdelavani, bohužel však jejich poradna teď momentálně nefunguje. Na svých stránkách však inzerují, že bude opět obnovena, či můžete zkusit kontaktovat některou z lesnických škol nebo fakult, zda by byli ochotni Vám odpovědět, či alespoň nasměrovat, kde dále hledat.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 15:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu