Poplamenice
Text dotazu
Dobrý den, sháním recept na pokrm poplamenice, které zmiňuje Božena Němcová v Babičce i Karel Čapek v Hovorech s TGM. Poradili byste mi prosím, v jaké kuchařce je hledat. Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
zvláště u dětí byly poplamenice (či podplamenice) velmi oblíbené.  Zmíněny jsou v celé řadě literárních děl. Mimo jiné je uvádí Božena Němcová ve své knize "Babička", Alois Jirásek v románu "Proti všem" či Karel Václav Rais v knize "Pantáta Bezoušek". Vzpomínal na ně též  T.G. Masaryk v knize Karla Čapka "Hovory s T. G. Masarykem".
Po(d)plamenice se nepekly z žádného speciálního těsta. Na jejich přípravu se používalo chlebové těsto,  některé zdroje uvádějí variantu z vdolkového těsta z žitné mouky.
Jak již vyplývá z názvu "po(d)plamenice" se pekly "po plameni" nebo "pod plamenem (blízko plamene)", tedy v době, kdy se pec na chleba roztápěla.
"Někdy však předtím, dokud oheň ještě hořel, kladla (pekařka) na okraj pece drobné pečivo z výškrabků nebo zbytků těsta, zv. podplamenice (poplamenice, poplamky, podplamínky). Někdy to bylo vytvarované pečivo: točenky, pletenky, figurky ve tvaru zvířátek, dítěte nebo panáka." (Zdroj: BROUČEK, Stanislav, ed. a JEŘÁBEK, Richard, ed. Lidová kultura: národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. sv. 2. 1. vyd.  Praha: Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007.  s. 299.) Nejčastěji však  měly podplamenice podobu jednoduché placky.
Výklad slova můžete nalézt též v Příručním slovníku jazyka českého: http://bara.ujc.cas.cz/psjc/ (podplamenice) či  ve Slovníku spisovného jazyka: http://ssjc.ujc.cas.cz/ (podplamenice).
Receptů na chlebové těsto je poměrně velké množství. Tradiční i méně tradiční varianty chlebového těsta uvádějí mimo jiné následující kuchařky:
* HREVUŠOVÁ, Radka a TRHOŇOVÁ, Iva. Pekárnománie: kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně--. České Budějovice: Dona, 2011. 180 s. ISBN 978-80-7322-145-4.
* VOLFOVÁ, Milena. Chléb v hlavní roli. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2010. 170 s. ISBN 978-80-87049-32-7.
* RMÁKOVÁ, Mária, MOMČILOVÁ, Pavla a ŠEVČÍKOVÁ, Božena. Pečeme chléb a housky doma a na chalupě: osvědčené recepty na domácí chléb a chlebové pochoutky. Čestlice: P. Momčilová, C1998. 71 s., [4] s. barev. obr. příl. Pavla vaří a peče zdravě; č. 4. Sešity zdravé výživy; sv. 20. ISBN 80-85936-20-8.
* KUHN, E., ed. Správné pečení chleba. Praha: Pragapress, 1942. 55 s.
Recept na poplamenice z vdolkového těsta zmiňují následující dokumenty dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius:
* Pestrý týden. 1941, roč. 16, č. 3 (18.1.1941), s. 25.:  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=6567539 (dostupné z počítačů NK ČR)
* Národní listy. 1940, roč. 80, č. 245 ( 9.9.1940), s. 2 , večerní vydání.: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7827220 (dostupné z počítačů NK ČR)
Podplamenice jsou taktéž několikrát zmíněny v časopise Český lid: http://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/index.htm
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2014 16:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu