-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, sháním recept na pokrm poplamenice, které zmiňuje Božena Němcová v Babičce i Karel Čapek v Hovorech s TGM. Poradili byste mi prosím, v jaké kuchařce je hledat. Děkuji Vám.
Dobrý den,
zvláště u dětí byly poplamenice (či podplamenice) velmi oblíbené. Zmíněny jsou v celé řadě literárních děl. Mimo jiné je uvádí Božena Němcová ve své knize "Babička", Alois Jirásek v románu "Proti všem" či Karel Václav Rais v knize "Pantáta Bezoušek". Vzpomínal na ně též T.G. Masaryk v knize Karla Čapka "Hovory s T. G. Masarykem".
Po(d)plamenice se nepekly z žádného speciálního těsta. Na jejich přípravu se používalo chlebové těsto, některé zdroje uvádějí variantu z vdolkového těsta z žitné mouky.
Jak již vyplývá z názvu "po(d)plamenice" se pekly "po plameni" nebo "pod plamenem (blízko plamene)", tedy v době, kdy se pec na chleba roztápěla.
"Někdy však předtím, dokud oheň ještě hořel, kladla (pekařka) na okraj pece drobné pečivo z výškrabků nebo zbytků těsta, zv. podplamenice (poplamenice, poplamky, podplamínky). Někdy to bylo vytvarované pečivo: točenky, pletenky, figurky ve tvaru zvířátek, dítěte nebo panáka." (Zdroj: BROUČEK, Stanislav, ed. a JEŘÁBEK, Richard, ed. Lidová kultura: národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. sv. 2. 1. vyd. Praha: Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007. s. 299.) Nejčastěji však měly podplamenice podobu jednoduché placky.
Výklad slova můžete nalézt též v Příručním slovníku jazyka českého: http://bara.ujc.cas.cz/psjc/ (podplamenice) či ve Slovníku spisovného jazyka: http://ssjc.ujc.cas.cz/ (podplamenice).
Receptů na chlebové těsto je poměrně velké množství. Tradiční i méně tradiční varianty chlebového těsta uvádějí mimo jiné následující kuchařky:
* HREVUŠOVÁ, Radka a TRHOŇOVÁ, Iva. Pekárnománie: kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně--. České Budějovice: Dona, 2011. 180 s. ISBN 978-80-7322-145-4.
* VOLFOVÁ, Milena. Chléb v hlavní roli. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2010. 170 s. ISBN 978-80-87049-32-7.
* RMÁKOVÁ, Mária, MOMČILOVÁ, Pavla a ŠEVČÍKOVÁ, Božena. Pečeme chléb a housky doma a na chalupě: osvědčené recepty na domácí chléb a chlebové pochoutky. Čestlice: P. Momčilová, C1998. 71 s., [4] s. barev. obr. příl. Pavla vaří a peče zdravě; č. 4. Sešity zdravé výživy; sv. 20. ISBN 80-85936-20-8.
* KUHN, E., ed. Správné pečení chleba. Praha: Pragapress, 1942. 55 s.
Recept na poplamenice z vdolkového těsta zmiňují následující dokumenty dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius:
* Pestrý týden. 1941, roč. 16, č. 3 (18.1.1941), s. 25.: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/PShowPageDoc.do?id=6567539 (dostupné z počítačů NK ČR)
* Národní listy. 1940, roč. 80, č. 245 ( 9.9.1940), s. 2 , večerní vydání.: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7827220 (dostupné z počítačů NK ČR)
Podplamenice jsou taktéž několikrát zmíněny v časopise Český lid: http://www.nulk.cz/ek-obsah/ceskylid/index.htm
Antropologie, etnografie
--
Národní knihovna ČR
10.04.2014 16:37