Popelka Adolf (1866-1939)
Text dotazu
Adolf Popelka (1866-1939)
Narozen 1866 v Bohdašíně u Nového Hrádku, zemřel 1939 v Rychnově nad Kněžnou. Úředník, autor povídkové sbírky.
Chtěl jsem Vás poprosit o informaci, kde je možno sbírky tohoto autora prostudovat.
Děkuji.
Odpověď
V knize Josefa Třísky „Osobnosti podorlické literatury“ je zmíněno, že Adolf Popelka  cituji„…vydal sbírku povídek „Pod dešenskými horami“ (Hradec Králové 1933) a zanechal však po sobě dvacet rukopisných knih povídek a historických črt, které uchovává jeho syn Miroslav Popelka. Ten z nich pořídil r.1946 výbor, „Zadubinské přástky“, z něhož se zde podávají dvě ukázky…konec citace (J.Tříska, Osobnosti podorlické literatury, s. 149-150, uvedeny dva krátké texty s názvy "Operace", "Ponocný" (s.149-150)
Bohužel naše knihovna tyto citované sbírky povídek ve fondu nemá a nenašla jsem žádný záznam v jiných knihovnách a institucích (zkusila jsem souborný katalog ČR, Knihovny.cz, katalog knihovny Muzea východních Čech, Literární archiv apod.)
Můžete se ještě např. informovat v Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. https://www.moh.cz/kontakty
Josef Tříska v knize „Podorlické pověsti“ publikoval ještě další krátké povídky a texty A. Popelky
Výrov (s.25), Magické zaříkadlo (s.36, poznámka Zadubické přástky 3), Házení Kozla , Kozel sežral věneček, Kozel a zrcadlo (s.60, poznámka Zadubické přástky, 2,6)
Adolf Popelka ale publikoval své mnohé texty ve vlastivědném  časopise: Od kladského pomezí: vlastivědný časopis pro politický okres broumovský, náchodský, novoměstský n. M. a trutnovský
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000181673
Tento časopis naše knihovna má ve fondu a je k dispozici online prostřednictví digitální knihovny SVKHK
https://kramerius.svkhk.cz/periodical/uuid:ef1f0363-f8b9-11e0-b67e-00155d0111ff
Seznam publikovaných textů Adolfa Popelky v časopise „Od kladského pomezí vlastivědný časopis pro politický okres broumovský, náchodský, novoměstský n. M. a trutnovský“: (přehledány pouze ročníky 1.-9., roky 1923-1932)
Od kladského pomezí…ročník 1., rok 1923-1924
Pašeráci v našich horách s.87, O vařečkách s.134, Ponocný Hromádka na Novém Hrádku s. 135
Od kladského pomezí…ročník 2., rok 1924-1925
O čarodějné knize s.42
Od kladského pomezí…ročník 3., rok 1925-1926
Hrad a krčma s.74
Od kladského pomezí…ročník 4., rok 1926-1927
Z pamětí kostela ve Slavonově s.45
Od kladského pomezí…ročník 5., rok 1927-1928
Z pamětí kostela v Dobřanech s.99, Kosteliště sv. Bartoloměje u Bystrého s.147
Od kladského pomezí…ročník 7., rok 1929-1930
Starý písmák Hejzlar s.13, Z paměti v Novém Hrádku s.91, Náboženské nepokoje na Opočensku r.1732, s.116
Od kladského pomezí…ročník 8., rok 1930-1931
O pokladu v Bystrém (č.2), O Bartošově kříži (č.2), Stíhání kacířů (č.2) s.31-32
Od kladského pomezí…ročník 9., rok 1931-1932
Krmář a hajný, (č.1.), s.15, (č.2) dokonč. s.24, Nic na světě netrvá věčně (č.3), s. 44
Použité zdroje
1. TŘÍŠKA, Josef a Richard PEŠEK. Osobnosti podorlické literatury. Ústí nad Orlicí: Oftis, 1996, 223 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-901707-8-1.signatura 644 454 (strana 149-150)
https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephBib000085660
2. TŘÍŠKA, Josef a Richard PEŠEK. Podorlické pověsti. Ústí nad Orlicí: OFTIS, 1992, 79 s. : il.(signatura 682 466b)
https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephBib000009455
3. Časopis: Od kladského pomezí: vlastivědný časopis pro politický okres broumovský, náchodský, novoměstský n. M. a trutnovský. Náchod: Družstvo "Jiráskův kraj", 1923, 16 sv. ; 25 cm. ISSN 1801-2531. https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephBib000181673 , ve fondu SVKHK, také online přístup digitální knihovna SVKHK
https://kramerius.svkhk.cz/[…]/uuid:ef1f0363-f8b9-11e0-b67e-00155d0111ff
4. autoritní záznam SVKHK (obsahuje přesnější datum narození autora)
https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephAut000060512
5. autoritní záznam NK ČR
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00335557&local_base=AUT
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
20.04.2021 21:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu