ponížit cenu
Text dotazu
Dobrý den,
je prosím Vás možné použít i spojení "ponížit cenu" nebo je správně jedině
"snížit cenu" a popřípadě proč tomu tak je? Tento dotaz jsem našla i na
Ontole, ale odpovědi mně tam moc nepomohly a tak bych ráda dostala odpověď od
odborníka na český jazyk, abych měla jistotu, že je opravdu správná.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle pořadu „Jazykový koutek“, který je vysílán na frekvenci Českého rozhlasu Plzeň (http://www.rozhlas.cz/plzen/porady/_porad/1361), je sloveso „ponížit“ ve smyslu snížit cenu nevhodné k použití ve veřejných a oficiálních projevech, protože je slovo ustálené v jiném významu (pokořit, učinit méně významným).
Pokud chcete konzultovat s odborníkem na český jazyk (protože my určitě odborníci nejsme), je možné kontaktovat Internetovou jazykovou poradnu na e-mailové adrese
poradna@ujc.cas.cz.
Děkujeme za dotaz
Zdroj:
http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/737506
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
30.10.2014 18:26
Lenka píše:
Sobota 23.10.2021 23:24
V srpnu 2021 mi telefonovala paní z Eonu a nabízela mi ,,ponížené ceny,, energií.Nabídku jsem odmítla i kvůli tomu, že si v obchodním styku potrpím na češtinu,která alespoň trochu lahodí mému uchu.Ale kdybych nebyla tak přísná,teď v říjnu 2021 bych nebyla u Eonu taktéž,ale v režimu DPI.Přeji všem příjemnou topnou sezónu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu