Pomoc s nalezením vhodného titulu
Text dotazu
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit s výběrem knih. Dělám maturitní práci na téma Experimenty v koncentračních táborech za 2. světové války. K praktické části bych potřebovala vysloveně román, který se zabývá pokusy na ženách. Literaturu faktu již mám, ale nedaří se mi najít vhodné románové zpracování tohoto tématu, aby tam byl nejlépe popis toho, co se dělo.
Mockrát děkuji za odpověď
Odpověď
Vážená slečno (...),
s Vámi zpracovávaným tématem se lze setkat v mnohých vzpomínkách přeživších obětí nacistické perzekuce.
Tyto vzpomínky lze považovat za románovou tvorbu, nejedná se o literaturu faktu. Přímo román na toto téma neznám a nesetkal jsem se s ním. Vždy se jedná o tvorbu založenou na skutečných událostech.
Pokud si uděláte rešerši vzpomínek žen přeživších koncentrační tábory, najdete tituly, v nichž se nacházejí také části, v nichž vzpomínají na lékařské pokusy. Je potřeba literaturu projít, přečíst.
Z rychlé základní rešerše Vám mohu doporučit tyto tituly, které by měly splňovat Vaše požadavky:
Mengeleho děvče: skutečný příběh ženy, která přežila čtyři koncentrační tábory / Viola Stern Fischerová, Veronika Homolová Tóthová; ze slovenského originálu Mengeleho dievča ... přeložil Václav Králíček, Praha: Ikar, 2017
Ženy z bloku 10: lékařské pokusy v Osvětimi / Hans-Joachim Lang; [z německého originálu ... přeložila Zlata Kufnerová], Praha: Ikar, 2014
Vražedná medicína: nacističtí lékaři, pokusy na lidech a tyfus / Naomi Baumslagová; [z anglického originálu ... přeložil Vlastimil Dominik], Praha: Naše vojsko, 2013
Byla jsem doktorkou v Osvětimi: musela jsem asistovat Mengelemu / Gisella Perlová; z anglického originálu I was a doctor in Auschwitz ... přeložila Marcela Nejedlá, [Líbeznice]: Víkend, 2019
Byl jsem Mengeleho asistentem / Miklós Nyiszli; [z maďarského originálu ... přeložila Dana Gálová], Praha: Academia, 2009
Akvarely pro Mengeleho / Lidia Ostałowska; [z polského originálu ... přeložila Lucie Zakopalová], Praha: P3K, 2014
A bojím se snů / Wanda Półtawská; [z polského originálu ... přeložil Jaroslav Šubrt], Praha: Paulínky, c2012
Věřím, že by Vám mohly tyto knihy posloužit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Židovského muzea v Praze
Datum zadání dotazu
08.02.2023 09:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu