Pomník, zámecký park Telč
Text dotazu
Dobrý den, objevila jsem v zámeckém parku v Telči kamenný pomník, na kterém je německý text, ze kterého jsem rozluštila pouze jméno Leopold Podstatzky Lichtenstein a rok MDCCCVIII (1808). Nemohu o tomto objektu nalézt žádné informace, proč a kým tam byl postaven ani z jakého důvodu. Pomohlo by mi jakékoliv vodítko, literatura apod.
Odpověď
Dobrý den,
o  pomníčku Leopolda Podstatzky Lichtensteina a o důvodech, proč byl postaven, se můžete dočíst v níže uvedeném dokumentu, avšak je to jen malá zmínka:
GRYCOVÁ BENEŠOVÁ, Helena a PROCHÁZKA, Lubomír. Telč a okolí. Vydání první. Praha: Paseka, 2016. 191 stran. Zmizelá Morava. ISBN 978-80-7432-702-5. ( na straně 18.) PILNÁČEK, Josef. Genealogie Podstatských z Prusinovic. Brno: Rod Podstatských Lichtensteinů z Prusinovic, 1929. 30 s. (tento výtisk bohužel není možné objednat z fondu NK ČR, ale mohl by být významným vodítkem ve Vašem bádání, můžete se jej však nalézt ve fondu  jiné knihovny - podle všeho se nalézá v Slezském zemském muzeu v Opavě, Historickém ústavu Akademie věd a Knihovně Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně).
Rodině Podstatských Lichtenstein již byl věnován dotaz na Ptejte se knihovny, z toho důvodu Vás ohledně hlubšího výzkumu této tématiky odkážeme tam:
Použité zdroje
http://www.ptejteseknihovny[…]-podstatzky-li-e-chtenstein
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu