Poměry na Sicílii 9. století
Text dotazu
Dobrý den. Potřeboval bych odpověď na 2 otázky na něž jsem nebyl schopen najít uspokojivou odpověď.
1) Na Sicílii - respektive v Království obojí Sicílie - fungovaly až do roku 1812 feudální vztahy, které v tom roce byly zrušeny. Nicméně ze zdrojů které jsem objevil jsem pochopil, že likvidace feudálních principů probíhala postupně v období let 1816 - 1860. Proto se chci zeptat zda lze najít konkrétní změny které vedly k likvidaci feudálních principů na tomto území ještě před koncem Napoleonských válek.
2) V průběhu 19. století na Sicílii pořád velkou část půdy vlastnila aristokracie která pro její ochranu udržovala soukromé armády. Ty však měly po sjednocení Itálie být rozpuštěny. Proto bych se rád zeptal zda existují nějaké statistiky o množství zločinů v 50. a 60. letech 19. století na Sicílii?
Děkuji za odpovědi.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně Vás příliš nepotěším, ale přímo touto problematikou se na FF UK nikdo odborně nezabývá. K likvidaci feudálních principů docházelo v této době na celém území Evropy, příčin bylo mnoho, např. klimatické změny a z nich pramenící sucho a migrace obyvatelstva, postupná proměna společenských struktur, atd. Ale to jistě víte dobře sám.
Co se literatury týká, ve fondu FF UK neexistuje souborná publikace, která by se touto problematikou zabývala. Ve fondu je však několik publikací a diplomových prací, které by dílčí odpovědi mohly obsahovat. Podívejte se prosím do souborného katalogu knihovny na stránkách www.ff.cuni.cz.
Získala jsem ale tipy k prostudování od prof. Županiče z Ústavu světových dějin FF UK, tak snad v nich najdete alespoň něco:
https://books.google.cz/books?id=7IM2AAAAMAAJ&pg=PA51&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
https://books.google.cz/books?id=gKRBAAAAYAAJ&pg=PA1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
Co se kriminality týče, zkuste se ještě obrátit na Právnickou fakultu, je možné, že by Vám dokázali poradit ještě nějaké tipy.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
13.06.2019 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu