Pomerančový nebo pomerančovníkový květ?
Text dotazu
V parfumerii se používá pro květ pomerančovníku název "pomerančový květ". Je to správné, příp. zaužívané názvolsoví, nebo je to dokola opakovaná chyba?
Odpověď
Dobrý den,
ač by z pohledu češtiny byl  nejspíše správnější pojem "pomerančovníkový květ", neboť se opravdu jedná o květ stromu pomerančovníku, zaběhnutou praxí je, že se používá termín "pomerančový květ".
Již v "Nové pražské kuchařce"  z roku 1877 je použit tento termín. Setkat se s ním můžete v celé řadě dalších kuchařek a knih o parfémech.
"Pomerančový květ (Fleurs d'oranger). Olej z pomerančového květu je jednou z nejkrásnějších a nejdůležitějších surovin pro jemnou parfumerii. Stromů pomerančovníků je několik druhů. Jejich květy voní většinou slabě. Jedině strom Citrus bigarradia dává květy velmi silně a krásně vonící, a proto se v oblasti Přímořských Alp pěstuje v ohromném množství. Květy se sbírají dvakrát do roka, v květnu a na podzim. Jarní sklizeň je lepší a vydatnější a olej z jarních květů je dražší. Pomerančový květ se destiluje i extrahuje. Destilovaná silice se nazývá neroli a bude popsána ve stati o silicích.
(zdroj. PROCHÁZKA, Viktor. Základy parfumerie: Určeno technikům mydlářského a kosmetického sektoru tukového prům., zaměstnancům v distribuci kosmetických přípravků, zbožíznalecká příručka pro posluchače odb. škol. 2. vyd. Praha: SNTL, 1958. 143, [1] s. )
S termínem "pomerančovníkový květ" jsme se setkali pouze v jedné knize, a to v monografii:
* ZRUBECKÁ, Adéla a AŠENBRENEROVÁ, Ivana. Aromaterapie v životě ženy. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2008. 239 s. Maminka. ISBN 978-80-204-1938-5.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2018 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu