Poloprezidentské systémy
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, jestli byste mi neporadili nějakou vhodnou literaturu k tématu "Komparace tzv. poloprezidentských systémů". Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, k Vašemu tématu by mohly být vhodné následující publikace (jejich záznamy jsou dostupné v elektronickém katalogu NK ČR - báze NKC - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc, včetně informací o možnostech výpůjčky v poli
Exempláře):
1) NOVÁK, Miroslav; BRUNCLÍK, Miloš. Postavení hlavy státu v parlamentních a poloprezidentských režimech - Česká republika v komparativní perspektivě.
Praha: Dokořán, 2008. 399 s. ISBN 978-80-7363-179-6.
2) CABADA, Ladislav.  Komparace politických systémů : nové demokracie střední a východní Evropy. Praha : Oeconomica, 2008. 434 s. ISBN 978-80-245-1388-1.
3) DVOŘÁKOVÁ, Vladimíra. Komparace politických systémů I. Praha: Oeconomica, 2005. 263 s. ISBN 80-245-0964-4.
4) ŘÍCHOVÁ, Blanka. Komparace politických systémů II. Praze : Oeconomica, 2004. 230 s. ISBN 978-80-245-0757-6.
5) CABADA, Ladislav. Komparace politických systémů III. Praha : Oeconomica, 2004. 330 s. ISBN 80-245-0806-0.
6) LIJPHART, Arend. Parliamentary versus presidential government. Oxford : Oxford University Press, 1992. 257 s. ISBN 0-19-878044-3.
- tato kniha je částečně dostupná v plném textu (vč. obsahu) prostřednictvím Google Books Search - http://books.google.com/books?id=mzAzyAGueO0C&hl=cs
7) POGUNTKE, Thomas; WEBB, Paul. The presidentialization of politics : a comparative study of modern democracies. Oxford : Oxford University Press, 2007, c2005. 361 s. ISBN 978-0-19-921849-3.
8) SARTORI, Giovanni. Srovnávací ústavní inženýrství : zkoumání struktur, podnětů a výsledků. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. 238 s. ISBN 80-85850-94-X.
9) DVOŘÁKOVÁ, Vladimíra. Základní modely demokratických systémů : komparace politických systémů. V Praze : Oeconomica, 2008. 255 s. ISBN 978-80-245-1357-7.
Dostupnost publikací i v jiných knihovnách si můžete ověřit pomocí souborných katalogů, např. Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) nebo souborného katalogu SKAT (http://www.skat.cz).
Dále články z periodik nalezené v článkové databázi ANL NK ČR - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
10) KOPEČEK, Lubomír. Konflikt versus konsensus: proměny finského stranického a politického systému.In: Politologická revue. -- ISSN 1211-0353. -- Roč. 10, č. 2 (2004), s. 37-58. *stranicko-politický systém * stranický systém * poloprezidentský režim * polarizovaný pluralismus
11) RANGEL, Juanita. Calderón poloprezidentem. In: Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 17, č. 50 (20061211), s. 4
Nebo články ze zahraniční placené databáze EBSCO - Academic Search Complete (db může obsahovat plné texty, zadaný výraz: semi presidential*) - přístup možný na základě čtenářského průkazu např. ve studovně Referenčního centra NK ČR, pomocí průkazu můžete využít i vzdálený přístup k této databázi mimo budovu NK ČR, viz http://han.nkp.cz/login/login.htm. Další instituce s přístupem k EBSCO databázím naleznete na adrese http://infozdroje.cz/infoinstituce.php?pr_id=314.
12) PROTSYK, Oleh. Politics of Intraexecutive Conflict in Semipresidential Regimes in Eastern Europe. In. East European Politics & Societies; Spring2005, Vol. 19 Issue 2, p135-160, 26p, 3 charts.
Abstract: This article analyzes the patterns of intra executive conflict and cooperation in East European democracies that adopted semipresidential constitutional frameworks. It explores how the coexistence of popularly elected presidents and prime ministers is shaped by constitutional provisions, parliamentary fragmentation, and party system characteristics.
The article emphasizes a critical role that party systems play in the evolution of intraexecutive relations across the region. It argues that variations in the political status of the cabinet, in the character of parliamentary composition, and in the constitutional powers of the president affect both the type and frequency of intra executive conflict experienced by semipresidential regimes.
13) ROPER, Steven D. Are All Semipresidential Regimes the Same? In:
Comparative Politics; Apr2002, Vol. 34 Issue 3, p253, 20p, 7 charts, 1 diagram.
Abstract: Provides information on a study concerning the concept of premier-presidential regimes and its corresponding effect on the distribution of power among the three branches of the government. Comparison made on the premier-presidential, presidential and parliamentary regimes; Discussion on the legislative and nonlegislative sources of presidential power; Sample study made on the government of Moldova.
14) SCHLEITER, Petra. Party Government in Europe? Parliamentary and Semi-Presidential Democracies Compared. In: Conference Papers -- American Political Science Association; 2007 Annual Meeting, p1-34, 34p, 8 charts.
Abstract: Control over government portfolios is the key to power over policy and patronage and is commonly understood to lie with parties in European democracies. But since the democratic transitions of the 1990s, Europe has had nearly equal numbers of parliamentary and semi-presidential regimes, and there is evidence that the ability of parties to control government posts in these two regime types differs. As yet, political scientists have a limited understanding of the scale and causes of these differences. In this paper we propose a principal-agent theoretical explanation. We examine our account using data on 28 parliamentary and semi-presidential democracies in Europe, and show that differences in party control over government portfolios cannot be understood without reference to the underlying principal-agent relationships between voters, elected politicians, and governments, that characterize Europe's semi-presidential and parliamentary regimes.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2008 14:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu