Polní pošta
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda se dá zjistit, v které konkrétní lokalitě se nacházela v říjnu a listopadu 1918 rakousko-uherská polní pošta č.198.
Patřila k 94.IR.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
na podzim roku 1918 byla přiděleno číslo polní pošty 198 pro Inf.-Div.-Ausbildungsgruppe Nr. 29, tedy výcvikové středisko či skupina c. a k. 29. pěší divize, tj. nadřízeného útvaru c. a k. pěšího pluku č. 94. Ta se nacházela na severním křídle rakousko-uherské Sočské armády na levém břehu řeky Piavy, než se na přelomu října a listopadu zhroutila rakouská fronta.
Co se týče přesnější polohy, je možné ji přibližně odvodit od polohy velitelství a dalších útvarů 29. divize, tj bude se přirozeně nacházet v týlu za frontou, nikoliv u exponovaných jednotek. Můžu odkázat například na mapovou přílohu díla:
BERNDT, Otto Josef Ritter von. Letzter Kampf und Ende der 29. Infanteriedivision: meine Erinnerungen aus der Zeit des Zusammenbruches. Reichenberg: Heimatsöhne im Weltkrieg, 1928. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/dsmo/uuid/uuid:c4941ad6-8733-4d2f-a812-86cac3433d4c
Použité zdroje
Feldpostadressen. Achter Teil (Armee-Ersätze, Marschformationen und Ausbildungskurse.) (Heimkehrwesen.) 7. Aufl. AOK, Mai 1918, s. 4. ÖStA - Kriegsarchiv Wien. FA-AOK-QuartiermeisterAbt. Karton 3261.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
09.02.2021 16:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu