politika
Text dotazu
Jak se člověk dostane do politiky???
Odpověď
Dobrý den,
chce-li být člověk politicky činný, měl by se zajímat o dění kolem sebe, sledovat zprávy z různých oborů (kultura, politika, sport, ekonomika, obchod apod.), svět chápat v souvislostech, logicky hodnotit situace, umět se vyjadřovat a snažit se o  všeobecný přehled o světě. Výhodou je samozřejmě vystudovat vysokou školu např. ekonomického směru, politologii, sociologii apod., není to ale nutně podmínkou.
Čtete-li různé rozhovory s politiky, zjistíte, jakými cestami se ubírali, než se politiky stali. O někom se říká už v  mládí, že má předpoklad být politikem; jeho chování je diplomatické, je výřečný a umí obhajovat svoje názory, stojí si za nimi, ale předkládá je vhodnou formou, která je akceptovatelná pro druhou stranu.  Podle toho, které názory u něho převládají, tím směrem se dále v myšlení a jednání ubírá. Zastává-li více tradiční názory, říká se např., že je konzervativec. Má-li odvahu něco zkoušet nového, příp. i  odvahu zariskovat,  a vyjde-li mu to, dokáže sebou strhnout další lidi a stává se jejich jakýmsi představitelem. S jedinci podobných názorů diskutuje, ale názory si vyměňuje i s lidmi, kteří mu třeba oponují. Většinou začíná  v menších společenstvích, mezi svými vrstevníky, pak je třeba delegován dále na regionální úroveň a pak pomyslně stoupá výš… Tak nějak se může člověk dostat do politiky.
O politice se psalo od nepaměti, bylo vydáno mnoho knih, článků, vychází noviny, vznikají strany, různé konference, setkání apod.; politika se promítá do všeho dění kolem nás. Politikou, která se ale v průběhu staletí vyvíjela, se zabývalo mnoho, nyní již známých osobností, z různých oborů lidského vědění.
Z velkého množství zdrojů jsme vybrali:
ŽANTOVSKÝ, Petr. Hovory o médiích. Politika, ekonomika a média. Praha: Votobia, 2006.
DOČEKALOVÁ, Pavla a kol. Úvod do politologie. Praha: Grada, 2010.
KUBATA, Jan. Jsem "rváč". Praha: Propolis, 2009. a mnoho podobných knih o politicích...
SRB, Vladimír. Stručný průvodce politickou vědou aneb klíč k politické teorii. Kolín: Nezávislé centrum pro studium politiky, 2008.
WEBER, Max. Politika jako povolání. Praha: Orbis, 1929.
ŠPAČEK, Ladislav. Business etiketa a komunikace: Jak být úspěšným manažerem, politikem, realitním makléřem, finančním poradcem, úředníkem veřejné správy. Praha: Europrint, 2013.
-
Pro zajímavost: kniha, v které autor práci politika popisuje, ale spíš ironizuje. Dozvíte se, co všechno politika sice obnáší, ale popis vyznívá negativně: KRÝSL, Zdeněk. Rukověť politikova: máte málo peněz?: nechce se vám pracovat?: umíte dobře lhát?: staňte se politikem! Praha: Olympia, 2006.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2014 13:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu