Politický systém v Libyi
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě jaký je současný politický systém v Libyi. Po zdlouhavém projíždění několika informačních zdrojů mi přijde, že odpověď na tuto otázku nejde zcela určit.
Velmi děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
byť se v Libyi v červenci 2012 konaly první volby do Všeobecného národního kongresu, který poté převzal moc od Národní přechodné rady a který vypracoval ústavu, jež byla nedávno přijata, tak v této zemi stále ještě nefunguje konkrétní politický systém. Země, jejíž hranice byly vytvořeny uměle, prochází rozpadem státnosti provázený náboženským, etnickýma kmenovým aktivismem a násilím.
Hranice současných státních útvarů v oblasti se do značné míry rozcházejí s historickou, geopolitickou a etnicko-konfesionální realitou. Již za Osmanské říše si vládnoucí dynastie dokázaly udržet svou státní a kulturní svébytnost. V rámci osmanského impéria existovaly jednotlivé provincie (vilayety) a menší správní celky. V roce 1911 Italové obsadili Kyrenaiku a Tripolisko (dnešní Libyi), Libye byla vedena jako protektorát Libye. Po skončení italské koloniální nadvlády, byla ustanovena monarchie, která měla vlastní ústavu, z hlediska dnešní doby však nepoužitelnou. V září 1969 došlo k převratu, v jehož čele byl Muammar Kaddáfí. Kaddáfí (odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Muammar_Kadd%C3%A1f%C3%AD)  změnil státoprávní uspořádání v džamáhárii. "Džamaháríja lze volně přeložit jako stát lidových mas. Šlo o originální projekt, který se měl odlišovat od monarchistického i republikánského uspořádání. Plukovník Kaddáfí ho formoval v prvním dílu své Zelené knihy v roce 1976 a oficiálně vyhlásil v únoru 1977. Tento politický model odmítal jak klasickou formu demokracie, založenou na existenci a soutěžení politických stran, tak vládu jedné strany či jakoukoliv dosud známou formu autoritářské moci. Byl založen  na představě autentické a totální lidové moci uskutečňované prostřednictvím místních orgánů samosprávy (lidových kongresů a lidových výborů). Ve skutečnosti se jednalo o nefunkční systém, který jednak do života obcí a měst vnášel nekompetentnost a chaos, jednak pomáhal udržovat veřejnost v ovzduší revoluční bdělosti a paranoického strachu z úkladů vnitřních i vnějších nepřátel. Veškeré strategické kroky státu se ovšem rozhodovaly a uskutečňovaly z centra, mnohdy na základě osobního rozhodnutí vůdce." Kaddáfí chtěl vytvořit princip rodinné dynastie.
Po jeho pádu se založit demokracii nepodařilo, viz článek níže a o přesném zřízení nemůže být ani řeč. V současnosti stále není jasné, zda územní celistvost země bude zachována, neboť o moc usilují jednotlivé etnické, náboženské i extrémistické skupiny, mezi obyvatelstvem stále koluje velké množství zbraní a občas dochází ke krevní mstě.
Zatím nebyla realizována konkrétní představa, která by Libyi nasměrovala k parlamentní demokracii - republice, státu ovládaným relativně autoritativní ústřední vládou, federaci nebo dokonce konfederaci historických a kmenových území.  Nyní v zemi fungují dva parlamenty a tři vlády.
Článek:
http://www.aljazeera.com/news/2017/07/libya-pro-haftar-fighters-storm-constitution-assembly-170729204758934.html
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vykupne-vymena-veznu-umlceni-odpurcu-to-jsou-duvody-proc-ros/r~3d8c598a503711e7a83b0025900fea04/
Další zdroje:
* MENDEL, Miloš. Arabské jaro: historické a kulturní pozadí událostí na Blízkém východě. Vydání první. Praha: Academia, 2015. 349 stran. Orient; sv. 23. ISBN 978-80-200-2474-9.
* BERÁNEK, Ondřej, ed. Arabské revoluce: demokratické výzvy, politický islám a geopolitické dopady. Vyd. 1. Praha: Academia, 2013. 301 s. XXI. století; sv. 28. ISBN 978-80-200-2298-1.
* AL-ASSAD, Wael et al. After the spring: prospects for the Arab world in 2013. London: Witan Media, 2012. 146 s. ISBN 978-0-9571871-3-9.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.09.2017 18:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu