politické strany
Text dotazu
Co jsou zač politické strany, jak se liší a kolik jich je???
Jak se stát kandidátem???
DĚKUJI.
Odpověď
Dobrý den,
dozvědět se úplně všechno o všech politických stranách v ČR můžete pouze soustavným sledováním všech dostupných informačních zdrojů (knih, periodik, zpráv na internetu, rozhlasu, televize aj.) a myslíme si, že to ani není v celistvosti možné splnit.
Ačkoli informace z Wikipedie většinou nedoporučujeme na prvním místě, protože jejich správnost neověřujeme, uděláme tentokrát výjimku. Stránka o politických stranách v ČR je tam zpracována celkem přehledně, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_politick%C3%BDch_stran_a_hnut%C3%AD_v_%C4%8Cesku.
O politických stranách vyšlo mnoho knih nebo článků; seznámit se s nimi můžete procházením volně přístupného online katalogu na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC – knihy a báze ANL - články. Vyhledávat lze podle různých kritérií, v tomto případě je nejlepší použít klíčová slova (předmětová hesla): strany, politické strany, ČR,… v různých kombinacích.
Z velkého množství jsme např. vybrali:
NOVÁK, Miroslav, LEBEDA, Tomáš. Volební a stranické systémy ČR v mezinárodním srovnání. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, 2004.
Financování politických stran v České republice a potřebné změny regule. Praha, říjen 2012. Praha: Sociologický ústav AV ČR, 2012.
SILBER, Radomír. Jak se dobývá parlament a ovládá stát. České politické stranictví a strany 90. let. Brno: Tribun, 2013.
VANÍČEK, Jiří. Lokální politika. Distanční studijní opora. Opava: Slezská univerzita, 2009.
FIALA, Petr a kol. Evropeizace zájmů. Politické strany a zájmové skupiny v České republice. Brno: Masarykova univerzita mezinárodní politologický ústav, 2009.
OUTLÝ, Jan, PROUZA, Jan a kol. Navrhování a výběr kandidátů. Politické strany v ČR a ve střední Evropě. Olomouc: Civipolis, 2013.
Informace můžete čerpat i z rozhovorů nebo článků různých politiků, např. rozhovor s kandidátem, viz (báze ANL na www.nkp.cz) http://full.nkp.cz/nkdb/view/mkdoc.asp?p1=MF20030111040028.
Váš druhý dotaz, jak se stát kandidátem, nejspíš souvisí s jedním z předcházejících vašich dotazů a sice jak se dostat do politiky, jak se stát politikem.
Jak jsme  vám již psali  v jedné z minulých odpovědí týkajících se politiky, chce-li být člověk politicky činný, musí se zajímat o celkové dění kolem sebe, podle svého přesvědčení se nejspíš ztotožní s programem některé politické strany a tím si vytýčí směr svého politického myšlení. Má–li strana ve volbách ( a to platí pro volby na všech úrovních) uspět, musí mimo jiné sestavit pro voliče přitažlivý program a vybrat vhodné kandidáty pro jeho prezentaci. Základní pravidla výběru kandidátů bývají popsána ve vnitrostranických dokumentech, jako jsou volební řády či řády výběru kandidátů.
Doporučujeme projít si některé z příruček, které jsme již uváděli, např.
SRB, Vladimír. Stručný průvodce politickou vědou aneb klíč k politické teorii. Kolín: Nezávislé centrum pro studium politiky, 2008.
WEBER, Max. Politika jako povolání. Praha: Orbis, 1929.
ŠPAČEK, Ladislav. Business etiketa a komunikace: Jak být úspěšným manažerem, politikem, realitním makléřem, finančním poradcem, úředníkem veřejné správy. Praha: Europrint, 2013.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2014 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu