"pokoj" etymologie
Text dotazu
dobrý den, můžete mi prosím napsat jak vzniklo slovo "pokoj"?
Odpověď
Dobrý den, slovo pokoj je všeslovanské. Odvozené bylo od počiti = odpočinout. Slovo je příbuzné s latinským výrazem quiés = klid. Odtržením přípony po- vzniklo již staročeské slovo (u)kojiti. Odvozeniny od slova po-koj jsou u všech Slovanů, s výrazem kojiti se ovšem setkáte pouze v češtině a polštině. Taktéž slovo pokoj ve významu místnost, komora se vyskytuje pouze v češtině, polštině, běloruštině a ukrajinštině. Pokoj se dříve říkalo světnici městského rázu, oddělenému kabinetu na poschodí nebo v podkroví, který sloužil k odpočinku.
Zdroje:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1.vyd. Voznice : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.04.2009 14:03
Šárka píše:
Sobota 06.07.2024 16:38
Já si myslím, že slovo pokoj je stav, který nastává po kojení. Po koj. Když je po kojení, je klid... a pokoj 😸
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu