pojmenování židovského potomka
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila podrobnosti o pojmenování židovského potomka jménem civilním i hebrejským. Doprovází-li pojmenování nějaký obřad, tradice. Podle čeho je jméno vybráno, kdy se které jméno užívá, přejímá-li žena po svatbě příjmení manžela nejen v Evropě.
Odpověď
Dobrý den,
pojmenování potomka hebrejským jménem je provázeno tradičními obřady. Když se narodí chlapec, po osmi dnech se účastní obřadu zvaného brit (zkratka brit mila, což znamená "smlouva obřezání" neboli obřízka). Tento úkon potvrzuje, že dítě již není jen potomkem Adamovým, ale stává se také členem židovského národa. Jakmile je obřízka hotova, vezme otec dítě a mohel pronese chválu k Bohu a požehnání dítěti. Poté dostane chlapec hebrejské jméno - v tradiční formě vypadá následovně: jméno chlapce-ben-jméno otce. Tímto jménem bude jednou vyvoláván ke čtení Tóry a bude vyryto také na jeho náhrobku. Někteří Židé měli dvě jména, hebrejské a jeho ekvivalent v nářečí. U Aškenázů se tradičně dávalo jméno po některém zesnulém příbuzném.
Obřad, při kterém se dává jméno děvčeti, se koná v synagoze při nejbližším šabatu, kdy je otec vyvolán, aby četl z Tóry. Vznikají také nové rituály u příležitosti narození dcery, jedním z nejoblíbenějších je simcha bat "veselí z narození dcery". Hebrejské jméno pro dceru má podobu: jméno dívky-bat-jméno otce.
Co se týče přebírání manželova příjmení po svatbě, nejedná se o automatickou záležitost, jeden z manželů - nejčastěji právě žena, se rozhodne, zda chce přijmout nové příjmení či nikoli nebo tak vyplývá z tamních zvyklostí, například na Islandu nepřebírá manželka příjmení svého partnera vůbec.
Více informací naleznete v následujících publikacích:
FISHBANE, Michalel A.. Judaismus : zjevení a tradice. [z anglického originálu ... přeložil Petr Kolmačka ; předmluvu napsal Vladimír Sadek]. V českém jazyce vyd. 3.. Praha : Prostor, 2003. 194 s.
LANCASTER, Brian. Judaismus .[z anglického originálu ... přeložil Jaroslav Rek]. Vyd. 1.. [Praha] : Ikar, 2000 : Knižní klub. 247 s.
[Texty a redakce A. Putík, A. Pařík]. Židovské tradice a zvyky . Praha : Židovské muzeum v Praze, c2005. 1 složený l. : barev. il.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu