Pojmenování ulice
Text dotazu
Chtěl bych vědět po kom je pojmenována ulice
Poděbradova v Ostravě resp. Plzni?
Žádného pana Poděbrada neznám.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Poděbradova ulice se vedle Ostravy a Plzně dále nachází např. v Praze, Brně nebo Hradci Králové (nalézt je můžete např. na www.mapy.cz nebo http://maps.google.com/ ).
Ulice je nejspíše pojmenovaná podle krále Jiřího z Poděbrad (ač se může zcela logicky nabízet možnost pojmenování podle jakéhosi pana Poděbrada).
Uvádíme Vám citace z knih Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Zpracoval kolektiv autorů pod vedením Marka Lašťovky. 1. vyd.. Praha : Libri, 1997-1998. 2 sv. ISBN 80-85983-23-0 (soubor : váz.) * 80-85983-24-9 (díl 1 : váz.) * 80-85983-25-7 (díl 2 : váz.):
V druhém dílu se na straně 98 se můžete dočíst: "Poděbradova - Ďáblice, Jiří z Poděbrad, viz náměstí Jiřího z Poděbrad. Jedna z mála ďáblických ulic, jejíž název zůstal stejný od 20.let 20.století."
První díl na str.573 zmiňuje náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech, kde se také můžete ve zkratce dozvědět hlavní biografické informace tohoto významného panovníka. Narodil se v roce 1420, v letech 1452-1458 byl zemským správcem, od roku 1458 českým králem, politik evropského významu, zemřel r.1471.  Náměstí bylo po svém založení v roce 1896 pojmenováno krále Jiřího, v roce 1948 byl název pozměněn na Jiřího z Poděbrad.
Pro jistotu jsme také využili biografickou databázi World Biographical Index Online (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#wbi ), která je dostupná pro uživatele Národní knihovny ČR, zda-li přeci jenom nenajdeme někoho, kdo by jmenoval Poděbrad. Tohoto příjmení jsme zde našli pouze Aleše Poděbrada, českého atleta narozeného r. 1926. Ovšem zda-li snad on může být oním p. Poděbradem z Vámi uvedených ulic, se nám nepodařilo dopátrat. Na základě původu názvu ulice Poděbradova v Praze se však domníváme, že je to málo pravděpodobné.
S dotazem se také můžete obrátit na Knihovnu města Ostravy (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-mesta-ostravy/ ), resp. Knihovnu města Plzně (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/knihovna-mesta-plzne/ ), zda-li nemají ve svém fondu regionální literatury o této ulici zmínky. Obě knihovny jsou také zapojeny do služby Ptejte se knihovny.
Pokud by Vás zajímalo více informací o králi Jiřím z Poděbrad, v archivu Ptejte se knihovny naleznete doporučenou literaturu o tomto panovníkovi, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/jiri-z-podebrad .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
17.05.2011 07:51
Anonym píše:
Úterý 31.03.2015 00:15
Chtěl bych vědět po kom je pojmenována ulice Vardasova v havířově?
PSK - admin píše:
Středa 01.04.2015 13:47
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz naleznete v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/ulice-vardasova-havirov
S pozdravem
Služba Ptejte se knihovny
Martin Budzel píše:
Neděle 28.01.2018 08:02
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, po kom je pojmenována Bělikova ulice ve Frýdlantě okr. Liberec. Moc děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 30.01.2018 12:58
Dobrý den,
podařilo se nám dohledat, že dnešní Základní škola TGM v Bělíkově ulici ve Frýdlantě byla založena 15. září 1919 jako první česká škola ve městě. Největší zásluhu na jejím vzniku měl vlastenecký železničář Václav Bělík. Škola se původně jmenovala po něm. Z toho usuzujeme, že i dnešní ulice nese jméno po Václavu Bělíkovi.
Pokud byste potřeboval podrobnější informace, můžeme Vám doporučit, abyste se obrátil například na webovou aplikaci města Frýdlant, kde se můžete ptát vedení města na různé otázky týkající se správy města. Viz https://www.mesto-frydlant.[…]=faq&lanG=cs&xuser=
Využít můžete i Městskou knihovnu ve Frýdlantě, viz http://www.frydlant.knihovna.cz/
Zdroje:
http://www.frydlantsko.eu/[…]/
http://www.chrastava.cz/muzeum/cesky/bull147.htm
https://mapy.cz/zakladni?x=[…]amp;source=muni&id=1830
Pavel Niederle píše:
Úterý 13.11.2018 23:32
Dobrý den,
po kom je pojmenovaná Niederleho ulice v Praze 10?
A po kom je pojmenovaná Niederleho ulice v Klatovech?
PSK - admin píše:
Úterý 27.11.2018 14:14
Dobrý den,
Niederleho ulice v Praze 10 je pojmenována po Luborovi Niederlem (1865 – 1944), což byl významný archeolog, etnograf a antropolog. Dále první profesor prehistorie a rektor Univerzity Karlovy v letech 1927 – 1929. Ulice nese tento název od svého vzniku v roce 1975. Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Co se týče Niederleho ulice v Klatovech, jelikož v knihovně nemáme klatovský uličník, budete se muset obrátit buď na městskou knihovnu: http://www.knih-kt.cz/, anebo na městský úřad: https://www.klatovy.cz/mukt/.
Miriam píše:
Sobota 12.01.2019 11:57
Dobrý den , chtěla bych vědět po kompletní je pojmenována ulice FRYDRYCHOVA v Praze Kunraticích ?
PSK - admin píše:
Úterý 19.10.2021 13:38
Frydrychova Kunratice - Zdeněk Frydrych (+ 1945), padl v revolučních bojích v květnu 1945 v Kunraticích. Ulice dostala název až po připojení Kunratic k Praze v roce 1968.
Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Libri. ISBN 978-80-87271-50-6.
Tereza píše:
Úterý 19.10.2021 08:29
Dobrý den,
Po kom je prosím pojmenována ulice Hlavatého v Praze 11, Háje? A po kom ulice Stříbrského a Tatarkova v té samé lokalitě?
Děkuji předem za případnou odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 19.10.2021 13:31
Dobrý den,
-ulice Hlavatého (Praha, Háje) podle: Antonín Hlavatý (1904-1943), dělník, sociální demokrat, umučen roku 1943 v koncentračním táboře v Terezíně. Ulice nese název od svého vzniku v roce 1977.
Zmínku o něm naleznete i zde: https://www.wikidata.org/wiki/Q95362511 nebo ve vzpomínkách jeho dcery: https://www.pribehynasichsousedu.cz/[…]/eva-zubkova-zivotopis.pdf.
-ulice Stříbrského (Praha, Háje) podle: Josef Stříbrský (1903-1944), řidič autobusu, člen KSČ, ilegální pracovník, popraven roku 1944 v Mnichově. Ulice nese název od svého vzniku v roce 1977.
Informace o něm naleznete zde: https://praha-suchdol.cz/22-obeti-nacisticke-okupace/.
-ulice Tatarkova (Praha, Háje) podle: Dominik Tatarka (1913-1989), slovenský prozaik, překladatel a esejista, signatář Charty 77. Do roku 1991 se ulice jmenovala Zmrhalova podle: Antonín Zmrhal (1882-1954), český politik, funkcionář KSČ, člen ÚV KSČ, předseda Ústřední rady družstev, ministr vnitřního obchodu.
Více informací o Tatarkovi naleznete zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Dominik_Tatarka, o Zmrhalovi zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Zmrhal.
Informace o původu názvů ulic jsme čerpali z publikace: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Libri. ISBN 978-80-87271-50-6.
Jaroslav Kříž píše:
Úterý 07.06.2022 13:46
Po kom je pojmenována ulice Obrovského v Praze 4 Chodov?
PSK - admin píše:
Úterý 07.06.2022 17:52
Dobrý den,
děkujeme za Vás dotaz.
Ulice Obrovského nese název podle Jakuba Obrovského (1882-1949) – malíř a sochař, profesor Akademie výtvarných umění, autor dekorativních nástěnných maleb a volných maleb v duchu novoromantismu (Slunečnice nad mořem). Do roku 1968 se ulice jmenovala Oblouková.
(Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. s. 21. ISBN 978-80-87271-50-6.)
Více informací o malíři a jeho díle můžete nalézt na následujících odkazech:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Obrovsk%C3%BD
https://www.galerie-narodni.cz/[…]/
Můžeme Vám také doporučit následující knižní tituly věnující se životu a tvorbě Jakuba Obrovského. Druhý titul je volně dostupný k prohlížení v digitální knihovně Kramerius:
-VALČÁKOVÁ, Pavla, SEVERINOVÁ, Jana a OBROVSKÝ, Jakub. Jakub Obrovský. Brno: Šimon Ryšavý, 2010. ISBN 978-80-7354-093-7.
-KOLMAN CASSIUS, Jaroslav, ČUMPELÍK, Jan a MALÍNSKÝ, Jaroslav. Jakub Obrovský: jeho život a dílo. Praha: Československá grafická Unie, 1935. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:16dcdcd0-f17d-11e9-9a61-005056827e52
Jana K. píše:
Pondělí 25.07.2022 14:45
Dobrý den,
po kom prosím nese jméno Markušova ulice v Praze 11?
Děkuji.
Hezký den,
Jana K.
PSK - admin píše:
Pondělí 25.07.2022 14:46
Hezký den,
dle publikace Pražský uličník je ulice Markušova pojmenována po Alexandru Markušovi (1913-1945). Publikace uvádí následující detaily o jeho osobě: „slovenský ilegální pracovník KSČ, zemřel na následky zranění při transportu do koncentračního tábora v Melku. Ulice nese název od svého vzniku v roce 1978.“
Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri. S. 441-2. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:5e9a2270-3e46-11e4-bc3a-005056827e51
S pozdravem služba PSK
Jan Š. píše:
Úterý 15.08.2023 11:08
Dobrý den, chtěl bych vědět, po kom je pojmenována ulice Štichova v Praze. Děkuji za případnou odpověď.
PSK - admin píše:
Středa 16.08.2023 16:00
Dobrý den,
dle encyklopedie je Štichova ulice (Praha – Háje) pojmenována po lékaři Zdeňku Štichovi:
„MUDr. Zdeněk Štich (1911-1968), lékař, člen KSČ, ilegální pracovník, vězněn v koncentračních táborech Osvětim, Buchenwald, Mauthausen, po válce nositel mnoha vyznamenání, náměstek ministra zdravotnictví. Ulice byla pojmenována v roce 1977, kdy vznikla.“
Zdroj: LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 248. ISBN 80-85983-23-0.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu