Pojmenování ulic v hradecké čtvrti Kukleny
Text dotazu
Dobrý den, jsme žáci 8. B Základní školy Kukleny a zjišťujeme, po kom jsou pojmenovány ulice v okolí naší školy, zda se jednalo o nějaké významné osobnosti. Dalo by se někde dohledat, po kom byly pojmenovány ulice: Čejkova cesta, Denisovo náměstí, Gogolova, Honkova, Janáčkova, Jiráskova, Krunertova, Křížkovského, Kubcova a Kubištova?
Děkujeme
Odpověď
Milí žáci 8. B,
pro zjišťování původu a proměny názvů ulic v Hradci Králové vám mohu doporučit knihu od Bohumíra Dejmka Historie a současnost Hradce Králové ve jménech ulic z roku 1993. Z té jsem čerpala i já.
Denisovo náměstí je pojmenováno po francouzském historikovi a slavistovi Ernestu Denisovi (1849-1921).
Gogolova ulice se jmenuje po ruském spisovateli Nikolaji Vasiljeviči Gogolovi (1809-1852).
Honkova ulice je pojmenována po Antonínu Honkovi (1904-1943), komunistickém funkcionáři na Královéhradecku, který zemřel v koncentračním táboře Osvětim.
Janáčkova ulice se jmenuje po českém hudebním skladateli Leoši Janáčkovi (1854-1928).
Jiráskova ulice nese jméno českého spisovatele Aloise Jiráska (1851-1930).
Krunertova ulice je pojmenována po vůdci knihtiskařského dělnictva. Mohlo by se jednat o knihtiskaře Karla Krunerta.  Bohužel o něm nikde není více informací. Na rakouské internetové aukční síni eBay se mi podařilo nalézt "dopisnici", na které je foto Karla Krunerta, předsedy "Typografické Besedy", to by mohl být on.
Křížkovského ulice se jmenuje po Pavlu Křížkovském (1820-1885), českém hudebním skladateli a sbormistrovi.
Kubcova ulice je pojmenována podle rodiny Kubcovy, která žila v Plačicích.
Kubištova ulice nese jméno Oldřicha Kubišty (1875-1943), pokrokového hradeckého učitele, který byl zatčen pro ukrývání ilegální tiskárny časopisu Čin a zahynul v koncentračním táboře.
Čejkova cesta - původ názvu této ulice se mi nepodařilo najít. Osobně si myslím, že by mohla být pojmenována po kuklenském statkáři a majiteli sušárny na čekanku Antonínu Čejkovi (1850-1921). Sušárna se nacházela v domě čp. 10.
Použité zdroje
DEJMEK, Bohumír. Historie a současnost Hradce Králové ve jménech ulic. 1. vyd. Hradec Králové: Gaudeamus, 1993.
DOMEČKA, Ludvík a SÁL, František Ladislav. Královéhradecko : místopis soudního okresu královéhradeckého. [Sv. 1] díl 1 část 1. V Hradci Králové: Sbor pro zpracování a vydávání monografií Královéhradecka, 1928.
www (MyHeritage.com), cit. 2. 11. 2023
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.11.2023 16:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu