Pohyb německých vojsk na konci války na Litoměřicku
Text dotazu
Dobrý den, je znám přesnější pohyb ustupujících německých jednotek na konci 2. sv. války na Litoměřicku (zejména mě zajímá oblast Úštěk, Lovečkovice, Třebušín atd.), popřípadě je-li zaznamenán nějaký konflikt v této oblasti. Děkuji
Odpověď
Vážený pane ...,
podrobnější informace o událostech května 1945 na Litoměřicku můžete nalézt v následujících publikacích:
Litoměřicko v odboji 1938-1945. Litoměřice : Pax, [1946]. 69 s.
Vlastivědný sborník Litoměřicko: ''65. Litoměřice : Vlastivědné muzeum, [1965]. 112 s.
a
ANDONOV, Radek. Z Lobendavy směr Praha! : duben a květen 1945 mezi Budyšínem a Prahou : Budyšín - Lobendava - Rumburk - Mělník - Ďáblice. [Děčín] : Oblastní muzeum v Děčíně, 2020. 103 s. ISBN:978-80-907441-6-5
Konkrétní zmínky o prostoru Úštěk, Lovečkovice, Třebušín jsme v nich ale nenalezli, což ovšem není nijak výjimečné. Přesné pohyby konkrétních jednotek přes jmenovité obce bohužel ve většině případů dosud nejsou zpracovány v žádné souhrnné publikaci a často je nelze zjistit ani archivním prvovýzkumem. Je nutné si uvědomit, že ve dnech 5.-10. května 1945 probíhalo české květnové povstání, což samozřejmě pro jmenovanou oblast čs. pohraničí náležející tehdy k říšské župě Sudety neplatí, nicméně i tak byla povstáním ovlivněna (např. přílivem německých uprchlíků z bývalého Protektorátu). Každopádně se blížil konec války a všude panoval značný chaos. Německé jednotky se snažily dostat na americkou demarkační linii různými cestami, mnohdy bez bližší koordinace a česká strana neměla a ani nemohla mít přehled jaké německé jednotky proti ní stojí a odkud a kam směřují. Zároveň je na mnoha místech problematické vůbec stotožnit i spojenecké jednotky, které oblast osvobodily, neboť prvosledové útvary často jen projížděly a mnohé obce tak mohou jen konstatovat, že např. je osvobodily jednotky sovětské 60. armády.
S ohledem na rozsah českého květnového povstáním a vojenských operací posledních dnů války je třeba se obrátit specializované regionální instituce, v tomto případě jmenovitě na Státní oblastní archiv v Litoměřicích (http://www.soalitomerice.cz/) a na Oblastní muzeum v Litoměřicích (https://www.muzeumlitomerice.cz/), případně na Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě (https://www.muzeumcl.cz/) či na Muzeum města Ústí nad Labem (http://www.muzeumusti.cz/).
Použité zdroje
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Litoměřice
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
28.12.2021 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu