pohřbívání
Text dotazu
Chci se optat, zda existuje nějaká statistika způsobu pohřbívání v ČR. Kolik % zemřelých je zpopelněno, kolik pohřbeno do země apod. Všeobecně se uvádí, že je u nás nevyšší procento zpopelněných (kolem 75%)na světě. Rád bych však věděl, kde najít tyto statistiky. Na stránkách ČSÚ jsem podobnou statistiku nenašel. Děkuji!
Odpověď
Dobrý den, bohužel ani nám se nepodařilo nalézt statistiky způsobů pohřbívání v ČR.
Pouze v článku "Současné pohřební rituály v českých zemích ..." autor uvádí, že v ČR je podle oficiálních údajů Sdružení pohřebnictví v ČR kolem 80% zesnulých spáleno v některém ze 27 krematorií, která se nacházejí ve větších městech, nejčastěji v současných nebo bývalých krajských centrech. V některých článcích uveřejněných v denním tisku odkazují autoři na údaje konkrétních pohřebních služeb. Aktuální zvyklosti spojené s pohřbíváním jsou podrobně popsány např. v článku "Smrt, umírání a pohřební rituály v české společnosti ve 20. století". Statistiky zpopelněných zesnulých i za ČR uveřejňuje Encyclopedia of Cremation. Tato kniha je částečně volně přístupná v Google Books
(http://books.google.cz/books?id=-DN6KqKI3YEC):
* DAVIES, Douglas James ; MATES, Lewis H. Encyclopedia of Cremation. Aldershot : Ashgate Publishing, Ltd., 2005. 488 s. ISBN 0754637735, 9780754637738.
Doporučili bychom Vám kontaktovat s tímto dotazem Sdružení pohřebnictví v ČR (http://www.pohrebnictvi.cz), případně Ministerstvo pro místní rozvoj (http://www.mmr.cz/pohrebnictvi-kontakty-odkazy).
použité zdroje:
* MAIELLO, Giuseppe. Současné pohřební rituály v českých zemích na příkladu krematorií v Praze-Strašnicích, Zlíně a Plzni. Český lid. ISSN 0009-0794. Roč. 92, č. 1 (2005), s. 39.
* NEŠPOROVÁ, Olga. Smrt, umírání a pohřební rituály v české společnosti ve 20. století. Soudobé dějiny. ISSN 1210-7050. Roč. 14, [č.] 2-3 (2007), s. 354-378, 579.
* KUBIŠTOVÁ, Pavla. Pohřeb? Prosím bez obřadu.  Mladá fronta Dnes.  ISSN 1210-1168. Roč. 19, č. 261 (20081106), Střední Morava Dnes. s. C/3.
* ČÍRTEK, Pavel. Móda už i v pohřebnictví. Magazín Práva. ISSN 1211-2119. Roč. 16, č. 15 (20060415), s. 8-11.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.01.2009 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu