Pohlednice
Text dotazu
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Zajímají mě pohlednice, kde autorem obrázku je ojtěch sedláček. V menčí míře byly vydávány nadladatelstvím Družstevní práce cca od roku 1930 do 1950, pak byly každoročně vydávány v nakadatelstvích Orbis a zejména KLHU?, později KLU a od roku 1966 v Odeonu v edicích Radostné vánoce a Veselé velikonoce, kde vychálelo každoročně cca 25 pohlednic pro každé téma a z nich cca 4 - 5 byly rezervovány Vojtěchu Sedláčkovi. Poslední jsem zatím zaznamenal z roku 1967.
V naskenovaných katalozích jsem chvíli hledal pod hesly katalog, soupis, pohlednice - nevím, jak takovou soubornou publikaci najít. Nejvíce mě zajímá období 1945 - 1968. Na to období od roku 1964 navštívím Vámi udaný katalog, ale jak dohledat ty starší, opravdu netuším.
Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme také nenalezli žádnou publikaci, která by se týkala pohlednic Vojtěcha Sedláčka. Souborné publikace, které máme ve fondu, se týkají díla V. Sedláčka jako celku, případně se jedná o katalogy výstav. I když i z těchto pramenů byste mohl získat nějaké informace:
1) SEDLÁČEK, Vojtěch. Ilustrace a malé grafické listy. Žďár nad Sázavou :
Okr. vlastivědné muzeum, 1973. 30 s.
2) Národní umělec Vojtěch Sedláček : Výbor z díla: Katalog posmrtné výstavy, Pardubice 1973. Pardubice: Východočes. galerie, 1973 (Nový Bydžov:
Východočes. tisk. 14). [8] s. : [11] s. fot. a barev. fot. příl. [1] příl. ; příč. 8°.
3) Národní umělec Vojtěch Sedláček : Výbor z díla: Katalog výstavy, Pardubice 1973 a Cheb, leden-únor 1974. Pardubice: Východočes. galerie, 1973 (Nový Bydžov : Východočes. tisk. 14). [19] s. : [3] s. příl. ; 8°.
4) Národní umělec - Vojtěch Sedláček : Katalog výstavy, Strakonice, 6.-30.
červen 1970. Strakonice : Muzeum stř. Pootaví, 1970 ([Jihočes. tisk.]). [3] s. : [1] příl. ; příč. 8°.
5) Národní umělec Vojtěch Sedláček : Výstava ilustračních kreseb Plzeň,
15.5.-8.6.1969 : [Katalog]. Plzeň : Západočes. galerie, 1969 (Stráž 2). [7] s. ; 8°.
6) Národní umělec Vojtěch Sedláček : Výběr z díla: Katalog výstavy, Žďár nad Sázavou, 7.7.-15.9.1963. Žďár nad Sázavou : Měst. NV, 1963 (Třebíč : G 33).
12 s. : [16] s. obr. příl. [2] barev. obr. příl. ; 8°.
7) Národnímu umělci Vojtěchu Sedláčkovi k osmdesátinám : [Katalog] výstavy ukázek z grafiky V. Sedláčka, Pardubice, září a říjen 1972. Pardubice:
Východočes. galerie, 1972 (Nový Bydžov: Východočes. tisk. 14). [5] s. : [7] s. fot. příl. ; 8°.
8) Umělci domova : Václav Rabas, Vlastimil Rada, Vojtěch Sedláček : Výstava ze sbírek Severomor. galerie výtvarného umění v Ostravě, Kraj. galerie v Hradci Králové a Východočes. galerie v Pardubicích : Katalog výstavy, Ostrava 1987. Ostrava : Severomoravská galerie výtvarného umění, 1987 (MTZ 21). [16] s. : fot. ; 20x22 cm.
9) Vojtěch Sedláček : Obrazy, kresby : Katalog výstavy, Hradec Králové 16.
4.-31. 5. 1986. Hradec Králové: Kraj. galerie, 1986 (Nový Bydžov: VČT 24).
[16] s. :fot.
10) Vojtěch Sedláček : [Výběr z umělcovy tvorby z let 1919-1971]. Hradec Králové : Kruh, 1972. 125 s.
11) Vojtěch Sedláček : Grafické dílo 1920-1965 : Katalog výstavy, Hradec Králové, květen 1966. Hradec Králové : Kraj.galerie, 1966 (Praha : KNT 1).
[6] s. : [4] fot. příl. ; příč. 8°.
12) Vojtěch Sedláček : Proměny roku 1943-1958 : [Katalog] výstavy, Praha, prosinec 1958 - leden 1959. Praha : Svaz čs. výtvarných umělců, 1958 (KNT 07). [28] s.
13) ŠTECH, V.V. Vojtěch Sedláček : [Monografie] Praha : SNKLHU, 1958. 81, [2] s. : [132] s. obr. příl. 12 barev. obr. příl.
14) Vojtěch Sedláček : Výstava grafiky a obrazů : Vamberk od 17. října do 31. října 1954. Vamberk : Záv. klub ROH Železáren A. Zápotockého, 1954 (Rychnov nad Kněžnou : HT). [11] s. : [7] s. obr. příl.
15) Vojtěch Sedláček : Výstava obrazů z let 1943-1946: Alšova síň Umělecké besedy. Od 29. března do 28. dubna 1946 ... Praha :[nákladem vlastním], 1946 (Grafia). [7] s.
16) Vojtěch Sedláček : [Výbor obrazů]. V Praze : Melantrich, 1940. -- [IV] s. : [XIII] obr. příl.
17) Vojtěch Sedláček - grafické dílo : Katalog výstavy, Praha, duben-květen 1962. Praha: Národní galerie, 1962 (KNT 1). [19] s.
Všechny výše uvedené dokumenty naleznete v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), možnosti výpůjčky jsou vždy uvedeny pod ikonkou Exempláře. V případě, že je u záznamu uvedena pouze signatura Národního konzervačního fondu, exempláře k vypůjčení do studovny je nutné vyhledat ještě v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz) - Generální katalog I pro dokumenty s vydáním před r. 1950, Generální katalog II pro dokumenty s vydáním po roce 1950. Vzhledem k tomu, že v Katifu je možné záznamy pouze prohlížet, ne vyhledávat, neznáte-li autora nebo přesný název dokumentu, je spíše dílem náhody, pokud se Vám podaří dokument nalézt.
V Generálním katalogu I a II se nacházejí dokumenty k osobě Vojtěcha Sedláčka, opět podobného rázu jako již výše zmíněné, budou se také z velké části návzájem překrývat.
GK I, skříň Schulz J,K - Slač, zásuvka Seber - Sedlaf, č. záznamů 1236-1241.
GK II, skříň Rudolp - Seveo, zásuvka Sedláček T - Sedn, č. záznamů 43-56.
Pro vyhledání starších publikací byste ještě mohl využít lístkového předmětového katalogu umístěného v Hale služeb NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_kat_predm.htm).
Domníváme se, že pohlednice V. Sedláčka zobrazuje také tato webová stránka - http://www.artbohemia.cz/Sedlacek-vojtech .
S vyhledáním dalších informací by Vám mohla ještě pomoci Knihovna Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (http://www.knihovna.upm.cz/).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 10:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu