Pohlednice
Text dotazu
Zajímá mě, zda se v Národní knihovně, popř. kde jinde, archivujívydané pohlednice. Zda existují nějaké katalogy.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna ČR získává pohlednice do svého fondu na základě práva povinného výtisku (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=weba_oddl.html ).
Záznamy pohlednic vydané od r. 1995 naleznete v elektronickém katalogu NK ČR
- báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ) zadáním výrazu pohlednice do Všech polí (samozrejmě můžete hledat pohlednice ke konkrétnímu tématu), pohlednice jsou zahrnuty pod druhem dokumentu grafika (viz Rozšířené vyhledávání - oddíl "omezení vyhledávání na").
Pokud by Vás zajímaly pohlednice starší, existuje lístkový Generální jmenný katalog pohlednic (místopisné pohlednice České republiky, částečně SR) s retrospektivou od r. 1964, obsahuje asi 220 000 záznamů a předmětový Věcný katalog pohlednic (zvýrazněna předmětová část), také s retrospektivou od r. 1964, obsah asi 200 000 záznamů. Oba katalogy se nacházejí v Národní knihovně u Oddělení Národního konzervačního fondu (2.patro). Prostřednictvím pracovníka tohoto oddělení je možné do těchto katalogů nahlédnout.
Co se týče historických pohlednic, bývají často vydávány souborné publikace, které je možné opět vyhledat v bázi NKC, případně v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz ).
Pohlednice vztahující se ke konkrétnímu regionu by se měly také nacházet ve fondech příslušné regionální knihovny. Podrobnější informace by Vám poskytla konkrétní knihovna.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 09:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu