POHÁR
Text dotazu
Od kdy se začaly vítězům různých závodů dávat poháry a proč?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zpoždění v odpovědi – zodpovězení Vašeho dotazu od nás vyžadovalo časově významně náročnější pátrání.
Zvyk, aby byli vítězové sportovních závodů odměňováni různými nádobami, je doložen již ve starověkém Řecku. Hlavní ceny ve sportovních utkáních měly v té době hmotnou povahu a představovaly je předměty a další zboží ve vysoké finanční hodnotě. Patřilo k nim tehdy i nádobí – zvláště nádoby zhotovené z kovů. Jak píše doc. Věra Olivová v knize Sport a hry ve starověkém světě, „v cenách, které byly udělovány při závodech, se nesporně obráží vysoce vyspělá metalurgie (…). Vedle tradičního zlata, stříbra a bronzu to byly především výrobky ze železa, které byly mimořádně ceněny. Železné trojnožky a kotle, které se objevují i ve scénách na řeckých tzv. pozdně geometrických vázách, byly zřejmě žádanou součástí majetku aristokracie.“ Typickou trofejí byl například tzv. „lebes“ – kotlík, který kromě své materiální hodnoty plnil i kultickou funkci: sloužil k vaření masa při odevzdávání obětí bohům. Tento typ ceny je několikrát zmíněn i v Homérově Iliádě. Olivová ve své knize uvádí, že jeden takový kotel mohl mít srovnatelnou cenu jako kus dobytka (např. dospělý býk). Dalším populárním typem ceny byly amfory s drahocenným olivovým olejem, svým tvarem připomínající pohár. Ryze symbolické ceny (typicky vavřínové nebo květné věnce) byly určeny pro hráče, kteří se umístili na druhém místě a níže. Udělování těchto symbolických trofejí vítězům závodů je mnohem pozdějším zvykem.
Tradice odměňování vítězů nádobami každodenní spotřeby v evropském prostoru přetrvala i v pozdějších epochách, a to především kvůli tomu, že nádobí bylo stále poměrně drahým zbožím a bylo běžně vnímáno jako luxusnější komodita. V jiné knize Věry Olivové čteme například v kapitole o konaných v pozdním středověku a novověku v západní Evropě střeleckých slavnostech: „ Součástí střeleckých slavností byly i tzv. ´otevřené hry´ - lidové závody v běhu, ve skocích, v hodu kamenem, v jízdě na neosedlaném koni, zápasy, šerm, hry se zvířaty apod. Ve zvláštní loterii mohli účastníci slavností na ty zakoupené losy, které z ´hrnce štěstí´ vybralo nevinné dítě, vyhrát poháry, látku na šaty, pás, zbraně, vepře i peněžité částky.“ Posléze byl zvyk odměňovat vítězné sportovce poháry adaptován moderním sportem – pohár se ovšem stal pouze symbolickou trofejí.
Použité zdroje
GOLDEN, Mark. Sport and Society in Ancient Greece. Cambridge – New York – Melbourne: Cambridge University Press, 1998.
OLIVOVÁ, Věra. Sport a hry ve starověkém světě. Praha: Artia, 1988.
OLIVOVÁ, Věra. Odvěké kouzlo sportu. Praha: Olympia, 1989.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu