-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímá mě, jak se nazývají pohádkové bytosti (případně mytologické postavy) z anglosaského prostředí. Zároveň mě zajímá, jestli nějaké bytosti jsou podobné těm z českého prostředí, třeba místo vodníka mají (zde doplnit). Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den,
pohádkovými bytostmi se na Ústavu anglistiky a amerikanistiky FF UK nikdo speciálně nezabývá.
Z tohoto důvodu není do fondu FF UK ani nakupována anglosaská literatura na toto téma.
Nicméně, tomuto tématu se věnovaly některé diplomové práce na naší fakultě, zejména však jazykovým prostředkům anglické pohádky (tedy bez důrazu na pohádkové bytosti). Jediná diplomová práce, která by vás mohla trochu seznámit s nadpřirozenými bytostmi anglických pohádek, je starší diplomová práce z roku 1972 (viz citace). V této práci je kapitola věnována i kouzelným bytostem anglické pohádky. V práci je také obsáhlý seznam použité literatury, ale starší.
Diplomovou práci můžete studovat prezenčně v knihovně anglistiky FF UK v otvíracích dobách knihovny.
Podle uvedené analýzy ve zmíněné diplomové práci jsou nejpopulárnějšími skupinami postav obři, skřítci, čarodějnice, víly a ďáblové.
Slovník britských pohádek (viz citace) má třeba Národní knihovna nebo Etnologický ústav AV.
VOKURKOVÁ, Milada. Anglická lidová pohádka. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy 1972.
BRIGGS, Katharine M. A Dictionary of British Folk-Tales, Part A, Volume II-Fairy Tales. London 1970.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Knihovna Filozofické fakulty UK
09.11.2015 08:00