Poetická a surrealistická díla Vitězslava Nezvala
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych najít nějaká díla
Vítězslava Nezvala: prózy a divadelní hry, která jsou poetické.
A dále pak, také pózy a divadelní hry, která jsou surrealistické. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
nalézt prózu a divadelní hry Vítězslava Nezvala, které by byly poetické či surrealistické, nebylo příliš snadné. Různá rozdělení díla Vítězslava Nezvala můžete najít například na těchto stránkách (bohužel zde většinou není rozděleno na poezii, prózu a divadelní hry, ale pouze na poetická díla a surrealistická díla, nebo je naopak rozdělena na poesii, prózu, divadelní hry, atd. ale již zde není napsáno, která díla jsou poetická a která naopak surrealistická):
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt%C4%9Bzslav_Nezval
http://ld.johanesville.net/nezval/dilo
http://ld.johanesville.net/nezval/zivotopis?bio=1&fig=1
https://www.spisovatele.cz/vitezslav-nezval
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1085&hl=Nezval+
Z těchto stránek je patrné, že například tato prozaická díla a divadelní hry jsou poetické:
* "Nápisy na hroby" - 1926, drobná poetistická próza
A tato prozaická díla a divadelní hry pak surrealistická: Surrealistické postupy jsou patrny v prózách z cest.
* "Neviditelná Moskva" - 1935
* "Ulice Git-le-coeur" - 1936
* "Pražský chodec" - 1938
* "Strach" - 1930, surrealistické drama
Z knihy "Lexikon české literatury" se nám podařilo zjistit, že mezi poetické hry patří např. :
* "Manon Lescaut" (1940)
* "Schovávaná na schodech".
A v bibliografii Vítězslava Nezvala se nám také podařilo vyhledat, že mezi Nezvalovo poetické období v divadelních hrách patří např.:
* "Depeše na kolečkách" z díla "Pantomima"
* "Pan Fagot a Flétna"
* "Kohout a Sapfo"
* "Mobilizace"
* "Milenci z kiosku"
* "Loretka"
Mezi surrealistické hry se pak řadí:
* "Strach" (komedie o třech jednáních)
U dalších jeho divadelních her a próz se nám nepodařilo s jistotou vyhledat, zda byly surrealistické či poetické.
Zdroje:
* BLAHYNKA, Milan. Vítězslav Nezval : bibliogr. Brožura. Praha : Kniha, n.p., 1960.
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce 3/I M-O. 1. vyd. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0708-3.
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt%C4%9Bzslav_Nezval
http://ld.johanesville.net/nezval/dilo
http://ld.johanesville.net/nezval/zivotopis?bio=1&fig=1
https://www.spisovatele.cz/vitezslav-nezval
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu