podrobnosti o Ráchel v souvislosti s Ježíšem
Text dotazu
Prosím, zda byste mohli najít příběh o ženě, jménem Ráchel, která byla milenkou zloděje Barnabáše. Barnabáš byl ve vězení s Ježíšem Kristem , o svátcích lid mohl dát svobodu jednomu vězni,osvobodil Barnabáše .Po ukřižování Ježíše vedla chudý a nemocný lid k lásce Boží, lidé jí ukamenovali.Děkuji mockrát.
Odpověď
Dobrý den,
žádné jisté svědectví o životě Rachel se nám nepodařilo najít. Jak v internetových vyhledávačích (google.com, jixo.cz), tak v náboženské literatuře je vždy zmiňována pouze starozákonní Rachel, žena Jákoba.
V knize LAGERKVIST, Pär. Barabáš. Ze švéd. orig. Barabbas přel. Dagmar Chvojková-Pallasová ; Il. Marie Vindišová. 1. vyd.. Praha : Vyšehrad, 1970. 117, [2] s. : [9] barev. obr. příl. ; 8°, která pojednává o obrácení bývalého zločince Barabáše na křesťanskou víru, je zmiňována i žena, jež byla pro svou víru v Ježíše ukamenována. Dle knihy žila s Barabášem, ovšem není zde líčena jako jeho manželka, dokonce se i hrdina přiznává, že ji lhal o své lásce k ní. Není ani pojmenována, je vždy označena pouze jako "žena se zaječím pyskem".
I přesto k ní Barabáš choval jakési sympatie.
Podle tohoto biblického motivu o Barabášovi byl natočen roku 1961 film Barabáš, režie Richard Fleischer.
Použité zdroje:
Slovník biblické kultury : [Pomocná kniha pro výuku společenskovědních a estetickovýchovných předmětů ve SŠ a gymnáziích] / Zprac. Danielle Fouilloux ... [aj.] ; Z franc. přel. a upravili Jan Binder ...a vazba Jiřina Perglová. -- 1. vyd.. -- Praha : EWA, 1992. -- 320 s., XII s. barev. fotogr. : obr., fotogr., tab., mp. ; 22 cm
Biblický slovník / Adolf Novotný ; kresby Jan Dostál, Miroslav Rada, Jiří Zejfar ; graf. úprava Jaroslav Benda. -- 3. vyd.. -- Praha : Kalich, 1992. -- 2 sv. ; 21 cm
Nový biblický slovník / [redakce J.D. Douglas ; překlad z angličtiny Alena Koželuhová ... et al. ; mapy, nákresy a grafy Tomáš Prchal]. -- 1. vyd.. -- Praha : Návrat domů, 1996. -- xvii, 1243 s. : il., mapy, genealogické tab. ; 24 cm
Encyklopedie Bible / k vydání připravil Matthias Stubhann. -- 1. vyd.. -- Bratislava : Gemini, 1992. -- 2 sv. [351, 740 s.] : il. ; 29 cm
Bible : písmo svaté Starého a Nového zákona (včetně deuterokanonických knih) : český ekumenický překlad / z hebrejštiny, aramejštiny a řeč. přel. Miloš Bič ... [aj.] ; předml. František kardinál Tomáška mp. Bohumil Vančura. -- 3., přeprac. vyd., 1. vyd. v České biblické společnosti. -- Praha : Česká biblická společnost, 1993. -- 1007, 283 s., [8] s. mp. ; 22 cm
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu