Podřízenost hejtmana a purkrabí v Rataji nad Sázavou
Text dotazu
Dobrý den,
Pokud mělo město ve středověku hejtmana a zároveň v daném městě sídlil šlechtic, byl hejtman podřízen danému šlechtici nebo rychtáři?
A mám ještě jeden dotaz. Rataje nad Sázavou měli ve středověku 2 hrady a mě zajímá, jestli měli oba hrady svého purkrabího nebo měli jednoho společného?
Za odpovědi děkuji
Odpověď
Dobrý den,
původně bylo "hejtman" označením především vojenské velitelské funkce, později vojenské hodnosti. Jako funkce úřednická vznikla zhruba v polovině 13. století, kdy byl hejtman úředník zastupující nepřítomného panovníka. Postupně se stal královským úředníkem a za doby Karla IV. zasahoval do všech záležitostí, které se dvora týkaly, i do zahraničněpolitických otázek.
Protože byl hejtman královským úředníkem v plném rozsahu, volil se z řad dvorské nebo lenní šlechty věrné králi. Zároveň byl hejtman reprezentantem šlechty pro dané území.
Například ve slezských knížectvích se od 2. poloviny 13. století hejtmani (fojtové) zastupovali knížete a především vůči vesnickému a městskému obyvatelstvu v obvodech soustředěných kolem měst. Z jejich pravomoci byla vyňata šlechta a imunitní celky.
JANÁK, Jan a Zdeňka HLEDÍKOVÁ. Dějiny správy v českých zemích do roku 1945: celostátní vysokoškolská učebnice pro stud. filozof. fakult. Praha: SPN, 1989. ISBN 80-04-21189-5.
https://is.muni.cz/el/1456/jaro2007/PVVESP/3210991/Prednaska.2.podklady.pdf
V první polovině 15. století, kdy Rataje patřily panu Hyncemu Ptáčkovi z Pirkštejna horní hrad sloužil jako tzv. garnizóna pro vojenskou posádku, sám majitel panství sídlil na dolním hradě, na který byl přenesen rodový název Pirkštejn.
Oba hrady měly společného purkrabího. Z doložených purkrabí jsou známi pouze Otík z Lozy a Jan Čabelický ze Soutic.
ŠANDERA, Martin. Hynce Ptáček z Pirkštejna: opomíjený vítěz husitské revoluce. V Praze: Vyšehrad, 2011. Velké postavy českých dějin, sv. 14. ISBN 978-80-7429-132-6.
Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. VI. díl, Pro-Sto. Praha: Libri, 2004. ISBN 80-7277-040-3.
Použité zdroje
literatura, internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Středočeská vědecká knihovna v Kladně, příspěvková organizace
Datum zadání dotazu
01.08.2023 12:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu