Podpora dětského čtenářství
Text dotazu
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jestli by jste mi neporadili dobré zdroje na vypracování rešerše. Mám téma podpora dětského vzdělávání.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pokud Vás zajímá speciální podpora dětského čtenářství, pak bychom Vám doporučili využít specializovanou databázi KKL (http://aleph.nkp.cz/cze/kkl), která je zaměřená na oblast knihovnictví a informační vědy. Pro vyhledávání můžete kombinovat např. slova dět? AND čtenář? AND výchov?.
Články věnované výchově ke čtenářství u dětí či podpoře čtenářství u dětí mají v KKL zpravidla tato klíčová slova:
* dětské čtenářství
* výchova ke čtenářství
* práce s dětským čtenářem
* čtenářská gramotnost
V KKL jsme např. našli následující tři články:
Některé knihovny mají specializované stránky věnované podpoře dětského čtenářství. Je to např. Centrum dětského čtenářství v Knihovně Jiřího Mahena v Brně (http://www.kjm.cz/centrum-detskeho-ctenarstvi), na jehož stránkách je volně k dispozici časopis i Impulsy zaměřený právě na dětské čtenářství včetně archivu (http://impulsy.kjm.cz/aktualni-cislo), nebo stránka Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského Čtěme spolu  - stránky na podporu čtenářské gramotnosti a výuky na praktických a speciálních školách (http://cteme.npmk.cz/cteme).
Pokud se chcete zaměřit obecněji na podporu dětského vzdělávání, pak můžete využít právě katalog Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského (NPMK, https://katalog.npmk.cz/), jehož součástí  je i článková bibliografie. NPMK se specializuje na oblast pedagogiky a vzdělávání. Záleží tedy také, na jakou oblast dětského vzdělávání se chcete zaměřit - např. podle věku dětí, děti s různými poruchami či z ohrožených skupin, sociálně znevýhodněné děti atd. I v databázi NPMK je možné najít články zaměřené na podporu čtenářství u dětí.
Spektrum článků a knihy, které je  možné najít v databázi NPMK, je široké.  Nalezli jsme zde např. tyto články a knihy, který se každý věnuje podpoře vzdělávání u dětí, ale vždy z jiné oblasti či úhlu pohledu:
• TĚTHALOVÁ, Marie. Sociálně znevýhodněné děti potřebují intenzivní podporu. Informatorium 3-8 : časopis pro výchovu dětí od 3-8 let v mateřských školách a školních družinách. Praha: Portál, 2017, 24(2), 14-15. ISSN 1210-7506.
• BALÁŽOVÁ, Zuzana. Čitateľská gramotnosť detí sa začína v rodine. Rodina a škola : mesačník pre rodičov a učiteľov. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo (Bratislava), 2017, , 4. ISSN 0231-6463.
• SLANINOVÁ, Romana. Cílená práce s talentovanými žáky již přináší výsledky. Týdeník školství. Praha: Sofiprin, 2017, 25(4), 5. ISSN 1210-8316.
• VÍTKOVÁ, Marie, ed. Podpora vzdělávání dětí a žáků s těžkým zdravotním postižením I: Základní informace. Speciálně pedagogická diagnostika. Praha: Institut pedagogicko-psychologického poradenství ČR, 2001.
V katalogu NPMK jsou výběrově zahrnuty i zahraniční články. Pokud hledáte i zahraniční dokumenty, můžete vyzkoušet např. volně dostupné databáze (ERIC - https://eric.ed.gov/?, pro vyhledávání volně dostupné, zobrazení plného textu může vyžadovat identifikaci čtenáře NK ČR: http://plus.jib.cz, http://eds.nkp.cz). Knihovny také předplácejí řadu zahraničních databází, které obsahují i plné texty. Zdroje NK ČR najdete na http://eiz.nkp.cz. Některé databáze z nabídky NK ČR se specializují přímo na oblast knihovnictví, tj. zde byste mohla hledat články k podpoře dětského čtenářství. Část databází nabízených NK ČR  je multidisciplinárních, tj. naleznete v nich dokumenty z řady oblastí včetně vzdělávání. I bez registrace v NK ČR můžete vyhledávat v EDS (http://eds.nkp.cz), kde je integrována řada zahraničních databází. Pro vyhledávání je EDS volně přístupné, o právu využít plný text již rozhoduje IP adresa, z níž do EDS přistupujete, respektive zda jste přihlášená jako registrovaný uživatel NK ČR.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.11.2017 21:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu