Podklady rodokmen-příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
snažím se prvně v životě sestavit kvalitní rodokmen/rodinnou kroniku. Nemohli byste mi, prosím, doporučit zdroje pro rozklíčování významu příjmení?
Mnohokrát děkuji za pomoc=)
S pozdravem
Dorňáková Renata
Odpověď
Vážená paní Dorňáková,
publikací o příjmeních vyšla celá řada, níže uvádím jejich výběr. Z jazykovědného hlediska bych doporučila publikace od předních českých lingvistek paní Moldanové a paní Knappové, které dlouhodobě věnují českým vlastním jménům. Určitě taky vyzkoušejte publikace Vladimíra Matesa, který vydal již tři díly encyklopedie příjmení Jména tajemství zbavená.
PUBLIKACE O PŘÍJMENÍCH:
BENEŠ, Josef. O ćeských příjmeních. [Vyd. 1.]. Praha: Nakl. Československé akademie věd, 1962, 355 p.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010, 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
KNAPPOVÁ, Miloslava a Miloslava KNAPPOVÁ. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: V. Tax Az Kort, 2002, 256 p. ISBN 80-238-8173-6.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004, 298 s. ISBN 80-863-2858-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení : Díl 2., jména na 251.-501. místě, Adam-Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003, 381 s. ISBN 80-863-2830-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002, 319 s. ISBN 80-863-2810-4.
Dále jsem pro Vás připravila výběr základních příruček pro tvorbu rodokmenu, kolegyně, která má praktické zkušenosti právě s tvorbou rodokmenu, mi doporučila jako nejvhodnější pro počáteční seznámení s tematikou publikaci České televize, která vznikla na základě jejich seriálu. Pokud jste z valašského regionu, bude pro Vás jistě zajímavá i publikace od Vladimíra Rolince, kterou vydalo Genealogické centrum Valašska.
GENEALOGICKÉ PŘÍRUČKY:
BRAUNOVÁ, Petra. Tajemství rodu. Vyd. 1. Praha: Česká televize, 2013, 230 s. Edice České televize. ISBN 978-80-7404-107-5.
LEDNICKÁ, Blanka.
Sestavte si rodokmen: pátráme po svých předcích. 1. vyd. Praha: Grada, 2012, 171 s., [5] s. obr. příl. ISBN 978-802-4740-690.
PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem: objevte tajemství vašeho rodu. 1. vyd. Brno: CPress, 2013, 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům: aneb Praktická příručka občanské genealogie. Vyd. 1. Praha: Libri, 2006, 373 p. ISBN 978-807-2773-077.
ROLINC, Vladimír. Příručka pro genealogy třetího tisíciletí: metoda komplexních identifikačních rozborů pro období rané užité občanské genealogie do roku 1780. Rožnov pod Radhoštěm: Genealogické centrum Valašska, 2003, 29 s., [15] s. v různém číslování. ISBN 80-239-2450-8.
ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013, 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
Použité zdroje
Souborný katalog České republiky [online]. © 2014 [cit. 2015-06-02]. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/J6RB9[…]e=find-b&local_base=SKC
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Zlín
Knihovna
Masarykova veřejná knihovna Vsetín
Datum zadání dotazu
01.06.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu