Podivné, nesmyslné vynálezy
Text dotazu
Dobrý den! Chtěl jsem se zeptat, neexistuje-li nějaká literatura na téma obskurních, nesmyslných, šílených i nikdy nevyužitých vynálezů (á la Cimrman a vynálezecký boom v 19.a 20.stol.) či životopisů nějakých zneuznaných vynálezců. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, ve fondu NK ČR jsme nalezli několik knih, které se věnují nesmyslným nebo nerealizovaným vynálezům:
CIRKL, Jiří. Zneuznaní Edisoni. Praha : Svoboda, 1979. 144 s.
SOUČEK, Ludvík. Blazniví vynálezci. Praha : Albatros, 1974. 227 s.
PETRIK, Ottó. Kuriozity ze světa techniky. Praha : Horizont, 1982. 125 s. Orig. název Kurioses aus der Technik.
VRIES, Leonard de; AMSTEL, Ilonka van. Victorian inventions. New York, American Heritage Press, 1972, ©1971. ISBN 0070166358 ; 9780070166356.
Novodobé nesmyslné či dosud nepochopené vynálezy a objevy mohou reprezentovat ty, které obdržely cenu Ig Nobel Prize - http://www.improbable.com/ig/ig-pastwinners.html.
Domníváme se, že se uvedeného tématu  okrajově dotýkají i knihy:
BÜRGIN, Luc. Omyly vědy : zneuznaní géniové, smůla vynálezců a zcela chybné soudy. Praha : Brána, 1998. 173 s. ISBN 80-7243-005-X.
FEHRINGER, Andrea. Největší smolaři století : z jejich nápadů zbohatli jiní. [Praha] : Knižní klub : Ikar, 2000. 202 s. ISBN 80-7202-748-4.
Výše uvedené publikace  můžete studovat v NK ČR na základě platného čtenářského průkazu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodí&submenu3=98), knihy je nutné předem objednat prostřednictvím Elektronického katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
V souborném katalogu OCLC WorldCat (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3#oclc) jsme nalezli několik dalších knih k tomuto tématu, většinou jsou to knihy pro děti:
* VRIES - AMSTEL. Les folles inventions du 19e siècle. Paris, 1972.
* SÉE, Jacques. Brevets d'invention tout à fait insolites. [Paris] Tehou, 1968. 159 s.
* MURPHY, Jim. Weird & wacky inventions. Jim Murphy. New York : Crown Publishers, 1978. 93 s.  ISBN 0517533189 ; 9780517533185.
* BRANDRETH, Gyles Daubeney ;  STEVENSON, Peter. The big book of useless inventions. [London] : Carousel, 1983. 111 s. ISBN 0552542482 ; 9780552542487.
* MURPHY, Jim. Guess again : more weird & wacky inventions. New York : Bradbury Press, 1986. 91 s. ISBN 0027677206 ;9780027677201.
* UBAC, Claire Ubac ; LEBEAUME, Joël. Brilliant and crazy inventions. Hauppauge, NY : Barron's Educational Series, 1999. 61 s. ISBN 0764151835 ; 9780764151835.
* PACKARD, Mary ;  FRANSON, Leanne. World's weirdest gadgets. New York : Scholastic, 2002. 85 s. ISBN 0439417678 ;9780439417679.
* CRAIG, Claire. Whose crazy idea was that? Northborough, MA : Sundance Pub., 2003, 2002. 32 s. ISBN 0791084353 ; 9780791084359.
* QUINN, Tom. Science's strangest inventions : the ultimate guide to the forgotten gems of scientific invention.  London : Robson, 2005. 288 s.  ISBN: 1861058268 (pbk.) 9781861058263 (pbk.)
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2007 18:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu