Poddůstojnické hodnosti a funkce v R-U armádě (pěchota)
Text dotazu
Dobrý den
Během pátrání po kariéře mého předka v RU armádě jsem při procházení kmenového listu a návrhů na vyznamenání narazil na věci ke kterým se mi nepodařilo najít více informací:
1) Titulární hodnost u poddůstojníků např. Gefreiter titl. Korporal) - jaký byl význam těchto "mezihodností"?
2) Jakým způsobem probíhalo povyšování od hodnosti Infanterista až do hodnosti Feldwebel? Bylo potřeba odsloužit potřebnou dobu, plnit zkoušky nebo něco jiného? Prapraděda byl prostého původu bez nějakého vyššího vzdělání, povoláním zedník a pak chalupník, dosáhl během základní vojenské služby v letech 1906-1909 hodnosti Gefreiter titl. Korporal. Po vypuknutí války ihned nastoupil ke své jednotce (IR11) kde po necelých dvou letech dosáhl až hodnosti Feldwebel, v této hodnosti sloužil zhruba rok než padl. Při různém pátraní po internetu jsem zjistil že většina mužů zůstala pouze u hodnosti Infanterist popř. Gefreiter, znamená to tedy že byl docela schopný při vojenské službě?
3) V některých dokumentech jsem našel že zastával funkci "Dienstführende" (Dienstl.Fur., Dienstführ.Uoffz.), co přesně tato funkce znamenala? Narazil jsem i na další funkce které mě také zajímají: "Uoffz. h.d. front", "Schwarmführer", "Schwarm-kmdt.", "Ordonanz", "Plänkler", Strumpatr.", lze někde najít popis těchto funkcí?
Byl bych rád za jakékoliv informace týkající poddůstojníků a jejich služby u R-U armády a nasměrování na patřičnou literaturu kde bych mohl dále bádat. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
titulární hodnosti fungovaly jako svého druhu mezistupeň mezi hodnostmi. V případě především válečných let se tak zpravidla řešila situace, kdy by voják byl za jiných okolností navržen k povýšení, nicméně stav příslušných navržených hodností byl již obsazen. Jednalo se v podstatě o čestnou hodnost, mezistupeň, kdy voják pobíral plat vyšší hodnosti např. jako satisfakci za příkaldnou službu či náročnější služební zařazení.
Ohledně dalších dotazů bych Vás spíše odkázal na příslušnou literaturu; protože se oba dotazy tématicky do značné míry překrývají i v rámci literatury, doporučím Vám souhrnně několik titulů. Jedná se především o Handbuch für Unteroffiziere a Dienst-Reglement für das kaiserliche und königliche Heer, přičemž jsou oba tituly součástí našeho fondu a prezenčně přístupné. přístupné jsou též online (Dienst-Reglement např. zde: https://archive.org/details/dienstreglement01heergoog, Handbuch für Unteroffiziere pak rozdělený v několik souborů PDF zde: http://www.svejkmuseum.cz/doc/dokumenty.htm#x ). Kompletní soupis hodností rakousko-uherské armády pak naleznete zde: http://www.mlorenz.at/.
Použité zdroje
SCHMID von BONETI, Hugo. Handbuch für Unteroffiziere : Mit zahlreichen Figuren und Farbendrucken im Text / H. Schmid. 9. Aufl.. Wien : Selbstverlag Hugo Schmid, 1916. ca 500 s.
Dienst-Reglement für das kaiserliche und königliche Heer. Dritter Theil, A-10, c. Infanterie und Jägertruppe / [Reichskriegsministerium]. 2. Aufl. vom J. 1876. Wien : Hof- und Staatsdruckerei, 1890. 106 s.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.01.2018 22:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu