Počítání oveček
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco o původu počítání oveček jako uspávací pomůcky. Odkud se tento příběh vůbec vzal, jak dlouho se používá, byla někdy ověřena jeho účinnost při uspávání? Děkuji moc za odpověď:).
Odpověď
Dobrý den,
počítání oveček je podle některých lidí osvědčené, druhým počítání nepomáhá a naopak je to rozptyluje ze soustředění se na usnutí.To nic nemění na tom, co se říká už po generace, že počítání oveček  patří do osvědčených  lidových prostředků - počítání do tisíce, počítání oveček apod., viz http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:64b25c30-5305-11e4-97e9-5ef3fc9bb22f (K4)
Hlavní název: Nálada
Podnázev: jak ovládat vlastní nálady
Vydání: Vyd. 6.
Autor: Čapek, Norbert Fabián, 1870-1942 Místo vydání: Liberec
Nakladatel/Vydavatel: Santal
Vydáno : 2003
"Bezduché" počítání  je metoda pomoci usnout a spočívá v tom, že se věnujete aktivitě, která vyžaduje duševní soustředění, jako je např. počítání oveček a přestanete myslet na něco jiného, na starosti celého dne, které  by vám třeba nedovolovaly v klidu usnout. Většinou si ty pěkné měkké ovečky k tomu i v duchu představujete a tím se  uklidňujete...
Zdroj:
Hlavní název: Vitální žena
Podnázev: konec s únavou a vyčerpáním : 28 kroků ke stálé svěžesti a vitalitě
Autor: Norfolk, Donald, 1931-
Místo vydání: Bratislava
Nakladatel/Vydavatel: Aktuell
Vydáno : 2000
Ovečka patří  do religiózních motivů a lze si představit, jak před spaním se zbožní lidé  modlili pod obrazem nad postelí,  obraz s náboženským motivem, kde mohly být i ovce ženoucí se z pastvy domů po úzké lávce jedna za druhou...
(Obraz Ježíš a ovečky,  Panna Maria s Ježíškem a ovečkou, Ježíš pastýř,...) Nemůžeme  bohužel doložit vznik doporučení "počítání oveček",  můžeme si jen představovat, že to takto nějak mohlo být. Už od nejútlejšího dětství měly malé děti na vsi za povinnost pást ovce; ovce provázely život lidí po staletí, možná, že právě proto počítáme zrovna je.
Mezi tradice na Slezsku patřilo o Vánocích vítání Ježíška práskáním bičů po klekání. A také počítání oveček, kdy jeden z hochů hnal vesnicí na Štědrý večer před sebou chlapce, kteří bečeli a zvonili zvonky; tam kde si mysleli, že něco dostanou, se zastavili.
https://is.muni.cz/th/65992/pedf_m/Diplomova_prace.pdf
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2015 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu