Počet výtisků románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války v češtině
Text dotazu
Dobrý den,
připravuji prezentaci o J. Haškovi a Osudech na online setkání s vietnamskými literárními odborníky a čtenáři. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je možno zjistit, kolik asi bylo vydáno výtisků románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, a to v češtině. Dívala jsem se na bibliografii Jaroslava Haška, ale náklad byl uveden jen u některých vydání.
Chápu, že u těch prvních vydání lze těžko zjistit, ale mně jde pouze o celkový hrubý odhad.
Moc Vám předem děkuji za odpověď.
Srdečně Vás zdravím,
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Také jsme procházeli bibliografie J. Haška, ale jednak nejsou aktuální (nejmladší je z roku 1983) a zadruhé tento údaj neuvádějí. Není bohužel v rozsahu služby Ptejte se knihovny projít všechna vydání Osudů dobrého vojáka Švejka a sumarizovat počet výtisků. V takovém případě by již šlo o placenou rešeršní službu vzhledem k tomu, kolik času by bylo potřeba vyhledávání věnovat (více o rešeršních službách zde: https://text.nkp.cz/sluzby/reserse).
Procházeli jsme alespoň vydání, která máme digitalizovaná – v příloze Vám posíláme jejich seznam i s číselnými údaji nákladů, pokud byla uvedena. Meziválečná vydání většinou neuvádějí počet výtisků. Na jedné stránce jsme objevili údaje nákladů vydání jednotlivých dílů Osudů Švejka, které spolu představují 86 000 výtisků. Údaje jsou ale z roku 1923 a následně vyšlo ještě několik dalších vydání.
(Zdroj zde: Haškův Švejk aneb „Po 10 letech bude nové generaci obsah spisu nejasný…“ : ASČ (ascestinaru.cz))
Z období poválečné resp. komunistické éry máme nejvíce údajů a zároveň byla jednotlivá díla vydávána v asi největších nákladech. Podle údajů nákladů z digitalizovaných děl jsme se dopracovali k číslu 1 762 000 výtisků (viz v příloze), které ale určitě není kompletní. Vyšlo totiž ještě několik dalších vydání, která digitalizované nemáme, ale lze předpokládat, že jejich náklady byly podobně velké, tedy v několika desítkách tisíc výtisků.
Digitální verze polistopadových vydání bohužel náklad výtisků neuvádějí. V tomto období vyšlo přibližně dvacet vydání jednotlivých částí díla, předpokládáme ale, že ve značně menších nákladech než v předchozí éře.
Když vezmeme v úvahu čísla, která máme potvrzená a připočteme další vydání, o jejichž nákladu nemáme bližší údaje, odhadovali bychom počet výtisků možná až na 2,5 až 3 miliony výtisků. Berte to ale prosím skutečně jen jako velmi hrubý odhad, který nemáme doložen žádnou odbornou autoritou a ke kterému jsme dospěli jen ve snaze alespoň přibližně zodpovědět Váš dotaz.
Tvorbou J. Haška a fenoménem vojáka Švejka se zabýval český literární historik Radko Pytlík, proto připojujeme doporučení na tituly z fondu NK ČR, ve kterých byste možná našli další informace:
PYTLÍK, Radko. Jaroslav Hašek: data, fakta, dokumenty. Vyd. 1. [Praha]: Emporius, 2013. 239 s. ISBN 978-80-86346-18-2.
PYTLÍK, Radko. Osudy a cesty Josefa Švejka: pojednání se sedmi záhadami. [Praha]: Emporius, ©2003. 127 s. Knižnice Vzdělání. ISBN 80-86346-08-0.
Též byste se mohla obrátit se s dotazem i na profesionální jazykovědné a literárněvědné pracoviště, nejlépe na Ústav pro českou literaturu AV ČR, kde by Vám snad uměli poskytnout relevantnější informace. Připojujeme odkaz na kontakty oddělení České literární bibliografie: https://ucl.cas.cz/oddeleni/ceska-literarni-bibliografie/.
Přílohy
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.03.2022 10:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu