Počet vlasů
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,jestli je spočitatelné kolik má člověk vlasů .
Odpověď
Dobrý den, v knize z roku 1925 se píše:
"К zrohovatělým útvarům pokožky náležely nehty zasazené v lůžku nehtovém, a vlasy (chloupky, řasy, obočí), které vznikají ve škáře nebo vazivu podkožním ve váčku vlasovém z pupenu vlasového, na němž cibulí vlasovou sedí...
Průřez vlasu buď oválný nebo kruhovitý (na tom závisí kladení se vlasu: kučeravý, přímý atd.)
Nejhustější jsou vlasy v krajině temenní, až 300 na cm2, řidší v čelní a záhlavní (200); vousů bývá nejvýš 40 na cm2...
Délka vlasů na hlavě dosahuje i přes 150 cm, obyčejně kol 50, délka jemných chloupků je několik mm..."
Čerpáno z: KRANICH, Jan. Přehledy věd přírodních. Dílu I. část 1 . Tělověda-zoologie-botanika. Olomouc: R. Promberger, 1925.
S. 38
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:bc7b36c0-8c0a-11e3-8031-001018b5eb5c
Další zdroje:
Ženy mají vlasy zpravidla silnější. Průměrný počet vlasů na hlavě se odhaduje na 80 až 140 tisíc.
WOLF, Josef. ABC člověka. Praha: Orbis, 1977.
S. 262
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:ff256a10-e861-11e2-b28b-001018b5eb5c
Možná to bude pro vás překvapení. Vlasy nestárnou ve shodě s procesem stárnutí našeho těla, nýbrž mají svůj vlastní život, který nezávisí na biologickém stáří. Délka jejich života je šest až osm let. Na vaší hlavě se tedy ve stejnou dobu nachází přibližně stejné množství "čerstvých" a již starších vlasů. Tak to zůstává až do vysokého věku - ovšem aktivita vlasových kořínků časem slábne. Faktory, jako jsou stres, hormonální léčba, špatná strava a kouření urychlují stárnutí vlasů.
SCHMIDT, Oliver. Vlasy : atraktivní účesy podle typu : správná péče o vlasy : odvaha k novému já. Praha: Ikar, 2003.
S. 58
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2850f790-6136-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
Nejsilnější jsou vlasy na temeni, potom na spáncích, nejtenčí jsou vlasy v týlu. U žen jsou vlasy zpravidla silnější než u mužů. Zhruba platí, že čím jsou vlasy tenčí, tím jsou hustší. Na temeni je průměrně 180 až 320 vlasů na 1 cm2. Průměrný počet vlasů na hlavě je odhadován na 80 000, někteří autoři uvádějí 120 až 140 000.
BOROVANSKÝ, Ladislav. Soustavná anatomie člověka: celostátní vysokoškolská učebnice. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1960.
S. 783
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:f481c780-1f1f-11e3-bd38-5ef3fc9ae867
Prý člověk denně  ztratí v průměru 80 vlasů, ale zase nějaké dorůstají. Jak je tedy vidět, spočítat vlasy na hlavě lze pouze s velkou rezervou.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.10.2016 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu