Počet ostrovov
Text dotazu
Dobrý deň, moja otázka znie: Koľko je ostrovov na Zemi a koľko je z nich neobývaných. Ďakujem
Odpověď
Dobrý den,
přesný počet ostrovů na naší planetě Zemi  dosud nikdo přesně neurčil. Některé zdroje uvádějí počet 750 000, jiné tipují  od jednoho do dvou milionů. Jen v Indonésii jich je  přes 17 508, na Filipínách 7100, Bahamy  a Řecko uvádějí okolo 500 ostrovů. Obydlených ostrovů je přibližně 9 000 a žije na nich asi 700 milionů obyvatel naší planety.
Určení přesného počtu ostrovů na naší planetě omezuje řada faktorů. Již samotná definice ostrova je poměrně složitá a vymezení tohoto pojmu se setkává s řadou nejednoznačností. Pokud k tomuto problému přidáme nezmapovanost některých oblastí a možnost vzniku nových ostrovů, je určení jasného konečného čísla značně problematické.
Použité zdroje:
* KOPP, Jan a kol. Geografie ostrovů. 1. vyd. V Plzni: Západočeská univerzita, 2006. 194 s. ISBN 80-7043-440-6.
* TRIFONI, Jasmina. Nejkrásnější ostrovy: 80 úžasných míst na světě. V Praze: Slovart, 2013. 271 s. ISBN 978-80-7391-785-2.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2017 13:25
Tomáš píše:
Čtvrtek 13.12.2018 20:26
Indonésie má 17 508 ostrovů a né přes 70 tisíc. :) :D
Jinak ale zajímavý téma.
PSK - admin píše:
Úterý 18.12.2018 08:32
Dobrý den,
děkujeme ze upozornění, číslo jsme v odpovědi upravili. Kniha "Nejkrásnější ostrovy" skutečně u Indonésie uvádí číslo 17 508 ostrovů. Průvodce Lonely Planet pak 17 000.
Indonésie je největší souostroví planety a sestává se ze 17 508 ostrovů rozesetých na 5120 km tropického oceánu.
* TRIFONI, Jasmina. Nejkrásnější ostrovy: 80 úžasných míst na světě. V Praze: Slovart, 2013. s. 136. ISBN 978-80-7391-785-2.
17 500 ostrovů, z toho je zhruba 6 000 obydlených
* BELL, Loren et al. Indonésie. První české vydání. Praha: Svojtka & Co., 2016. s. 767. Lonely Planet. ISBN 978-80-256-1847-9.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu