Počet obětí gulagů
Text dotazu
Kolik lidí zhruba zemřelo v gulazích za Stalinovy éry?
Odpověď
Dobrý den,
přesná čísla bohužel nelze zjistit, protože archivy se otevřely až v devadesátých letech.
Pokud počítáme Stalinovu éru mezi lety 1922 až 1952, kdy byl generálním tajemníkem Komunistické strany SSSR, dostaneme se k závratným číslům.
Mezi lety 1929 - 1953 prošlo gulagy kolem 14 milionů osob.
Přibližná statistika podle archivů dokládá data pouze mezi lety 1934 - 1953, kdy je uveden počet 1 053 829 úmrtí přímo v gulazích, ovšem nikde není uvedeno, kolik osob zemřelo na následky pobytu v gulagu po propuštění.
Historik Golfo Alexopoulos se domnívá, že by se mohlo jednat až o 6 milionů osob, ruský spisovatel Vadim Erlikman uvádí 5 milionů, John G. Heidenrich, uvedl dokonce 12 milionů, odvolávaje se na tajné materiály před rokem 1991. Zde se ovšem jedná o nepodložené odhady, takže nelze zaručit spolehlivost těchto údajů.
Data ze sovětských archivů tedy udávají zhruba 1,6 milionu přímých obětí v období 1929 - 1953, což je i tak závratné číslo.
Mimochodem, za Stalinovy éry je doloženo 799 455 poprav (1921 - 1953) a 390 000 obětí násilného stěhování.
Použité zdroje:
SHEARER, David R. Policing Stalin's socialism: repression and social order in the Soviet Union, 1924-1953 [online]. New Haven: Yale University Press, C2009.
KALOUS, Jan a SRB, Vladimír. Vybrané kapitoly ze soudobých dějin I. Vyd. 2., upr. Kolín: Nezávislé centrum pro studium politiky, Academia Rerum Civilium - Vysoká škola politických a společenských věd, 2008. 218 s.
ŠVANKMAJER, Milan et al. Dějiny Ruska. 5., rozš. vyd. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008.
DVOŘÁK, Jan, FORMÁNEK, Jaroslav a HRADILEK, Adam. Čechoslováci v Gulagu: životní osudy krajanů postižených politickými represemi v Sovětském svazu. Vydání první. Praha: Česká televize, 2017
ŠIRJAJEV, Boris Nikolajevič. Věčné světlo: Solovecké ostrovy v epoše GULAGu. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2011
https://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_deaths_in_the_Soviet_Union_under_Joseph_Stalin
http://www.totalita.cz/vysvetlivky/gulag.php
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03585522.2011.617586
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.06.2018 19:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu