Počet miest v roku 1920 s viac ako 10 000 obyvateľmi v rámci českých zemí.
Text dotazu
Dobrý večer,
chcel by som sa Vás opýtať, či existuje niaka databáza, či historický prameň v ktorej by boli uvedené mestá českých zemí (Čechy, Morava, Sliezsko - Českej časti ČSR) s počtami obyvateľov v roku 1920. Zaujímalo by ma, ktoré mestá v tej dobe dosahovali viac ako 10 000 obyvateľov, a aký bol ich presný populačný stav.
Ďakujem za pomoc.
S úctou a pozdravom ...
Odpověď
Dobrý den,
pro rok 1920 nejsou dostupná data o počtu obyvatel v obcích. Bilance obyvatelstva podle obcí se během války neprováděly. První sčítání lidu proběhlo v únoru 1921, rozdíl by tedy neměl být velký. Tato otázka zatím není komplexně zpracovaná, databáze s možností vyhledávání bohužel neexistuje. Výsledky sčítání z roku 1921 jsou dostupné v elektronické podobě.
Sčítání 1921 je k dispozici online:
Statistický lexikon obcí v Čechách: úřední seznam míst podle zákona ze dne 14. dubna 1920, čís. 266 Sb. zák. a nař. : vydán ministerstvem vnitra a Státním úřadem statistickým na základě výsledků sčítání lidu z 15. února 1921. V Praze: Státní úřad statistický, 1924. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a51ad8d0-27eb-11eb-979b-005056827e52
Prameny ke studiu:
Český statistický úřad vydal v roce 2006 dvoudílný Historický lexikon obcí České republiky, ve kterém lze dohledat údaje o počtu obyvatel dle obcí pro léta 1869–2005. Pro dotaz jsou podstatná čísla ze sčítání k roku 1921. Lexikon je volně ke stažení na následujícím odkazu: https://www.czso.cz/csu/czso/historicky-lexikon-obci-ceske-republiky-2001-877ljn6lu9
Pohyb obyvatelstva v československé republice v letech 1919-1927 (Československá statistika, řada XIV): pohyb obyvatelstva v letech 1919-1920. seš. 1. Praha: Statní úřad statistický, 1929, 8 + 392 s, dostupné online na stránkách Českého statistického úřadu https://www.czso.cz/csu/czso/casova_rada_demografie_1929_1919
Statistická příručka republiky Československé. Praha: nákladem vlastním, 1920-1932. volně dostupné v digitální podobně http://www.digitalniknihovna.cz/nkp/view/uuid:c668ec80-4606-11e3-ad8c-005056827e52?page=uuid:57df7510-813c-11e3-8cd6-005056825209
Použité zdroje
Statistický lexikon obcí v Čechách: úřední seznam míst podle zákona ze dne 14. dubna 1920, čís. 266 Sb. zák. a nař. : vydán ministerstvem vnitra a Státním úřadem statistickým na základě výsledků sčítání lidu z 15. února 1921. V Praze: Státní úřad statistický, 1924. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:a51ad8d0-27eb-11eb-979b-005056827e52
Český statistický úřad vydal v roce 2006 dvoudílný Historický lexikon obcí České republiky, ve kterém lze dohledat údaje o počtu obyvatel dle obcí pro léta 1869–2005. Pro dotaz jsou podstatná čísla ze sčítání k roku 1921. Lexikon je volně ke stažení na následujícím odkazu: https://www.czso.cz/csu/czs[…]e-republiky-2001-877ljn6lu9
Pohyb obyvatelstva v československé republice v letech 1919-1927 (Československá statistika, řada XIV): pohyb obyvatelstva v letech 1919-1920. seš. 1. Praha: Statní úřad statistický, 1929, 8 + 392 s, dostupné online na stránkách Českého statistického úřadu https://www.czso.cz/[…]/casova_rada_demografie_1929_1919
Statistická příručka republiky Československé. Praha: nákladem vlastním, 1920-1932. volně dostupné v digitální podobně http://www.digitalniknihovn[…]813c-11e3-8cd6-005056825209
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
28.12.2021 19:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu