Počáteční písmena ve spojení "z/Zákon n/Nový a s/Starý"
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaká počáteční písmena se píší ve větě: "Přečetla jsem z/Zákon n/Nový a s/Starý".
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
současná pravidla českého pravopisu uvádějí výhradně podobu Starý a Nový zákon tak, jak je dnes běžně užívaná.
„zákon, -а m.; Starý zákon. Nový zákon (části bible)“
Zdroj: HARTMANNOVÁ, Věra. Pravidla českého pravopisu. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. s. 322. ISBN 80-7182-054-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6e122a70-33bc-11e4-90aa-005056825209
V minulosti se používalo i slovní spojení Zákon starý/nový nebo Zákon Starý/Nový, viz níže. V dnešní době se již ale jedná o poněkud archaické spojení.
Doporučovali bychom užít spojení tak, jak je dnes běžné a větu zapsat: „Přečetla jsem Nový a Starý zákon.“
V případě, že chcete užít spojení tak, jak jej uvádíte, pak bychom se přikláněli k psaní věty následujícím způsobem „Přečetla jsem Zákon nový a starý“. Ale s ohledem na zastaralost takto použitého výrazu by mohlo dojít k posunu významu nebo špatnému pochopení věty.
Nejsme ale odborníci na jazykovou problematiku, proto bychom si dovolili Vám doporučit kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, kde se Vašemu dotazu budou věnovat profesionálové (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html)
Vybrané ukázky z literatury:
„Avšak tak jako proti Zákonu starému jest Zákon nový………….“
Zdroj: ADÁMEK, Karel. Příspěvky k upravení chudinství. (S. Pospíšila zeť). s. 108. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:16d5e58b-baba-42e2-943a-65c5b9747a60
„……..předobrazovala Zákon Nový, který jsa svoboden od zákona mojžíšského….“
Zdroj: SÝKORA, Jan Ladislav a HEJČL, Jan. Perikopy, čili, Výňatky Starého i Nového zákona, které církev sv. čísti velí o nedělích a svátcích i jiných důležitějších dnech v církevním roce. V Praze: Dědictví sv. Jana Nepomuckého, 1918. s. 98. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:65d0b780-fe21-11e3-89c6-005056827e51
„16. Zákon nový. I. Život Ježiše Krista.“
Zdroj: Katolický katechismus, čili, Výklad křesťansko-katolického učení s nákresem dějin náboženských: podlé katechismu Řezenského : učebná kniha pro I. a II. třídu nižší reálné školy. V Praze: Cís. král. správa skladu školních knih pro Čechy, 1856. s. 9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8b018d10-9462-11e7-a9a4-005056827e51
„ Zákon nový 349, 350, 353 - starý 349“
Zdroj: STIEBITZ, Ferdinand a Univerzita J.E. Purkyně v Brně. Stručné dějiny římské literatury: určeno pro posl. filosof. fak. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. s. 391. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0fa80a50-a71c-11e2-8c63-5ef3fc9ae867
Zde se objevují obě podoby Zákon Nový i Zákon nový
Zdroj: „Knihopis českých a slovenských tisků od doby nejstarší až do konce XVIII. století. V Praze: Komise pro knihopisný soupis českých a slovenských tisků. s. 38. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ac916640-be09-11e3-a99b-005056822549
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.02.2022 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu